ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή: Έχετε αυτά τα πιάτα; Έχουν ραδιενέργεια!

Μπορεί ορισμένα πιάτα να εκπέμπουν ραδιενέργεια; Η κόκκινη κεραμική από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα είναι ιδιαίτερα πιθανό να εκπέμπει σημαντική ακτινοβολία.
Προσοχή: Έχετε αυτά τα πιάτα; Έχουν ραδιενέργεια!

Μπορεί ορισμένα πιάτα να εκπέμπουν ραδιενέργεια; Η κόκκινη κεραμική από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα είναι ιδιαίτερα πιθανό να εκπέμπει σημαντική ακτινοβολία.

Πιάτα με ραδιενέργεια; Η κεραμική από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα είναι ιδιαίτερα πιθανό να εκπέμπει σημαντική ακτινοβολία. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα χρώματα του παλιού Fiestaware ραδιενεργά. Τα μοντέρνα σκεύη Fiesta είναι απόλυτα ασφαλή. Αυτό φαίνεται πως υποστηρίζει το sciencenotes.

Τα παλαιότερα σκεύη για δείπνο Fiesta που περιέχουν τη ραδιενέργεια έχουν οξείδιο του ουρανίου στο κεραμικό λούστρο τους. Κάποτε, το οξείδιο του ουρανίου χρησιμοποιούνταν συνήθως σε υαλοπίνακες λόγω του ζωηρού χρώματος που προσδίδει.

Τα πιάτα κόκκινου και ελεφαντόδοντου που κατασκευάζονται σε συγκεκριμένα χρόνια περιέχουν το περισσότερο οξείδιο του ουρανίου και είναι τα πιο ραδιενεργά, όμως άλλα χρώματα περιέχουν επίσης τη σχετική ένωση. Το ουράνιο εκπέμπει σωματίδια άλφα και νετρόνια. Όταν συνδέονται με τα μαγειρικά σκεύη, τα σωματίδια άλφα δεν μπορούν καν να διεισδύσουν σε ένα φύλλο χαρτιού, πολύ λιγότερο σε τρόφιμα.

Ωστόσο, τα όξινα τρόφιμα (όπως η σάλτσα σπαγγέτι) επιτρέπουν στις χημικές ουσίες να «ξεπλυθούν» στα τρόφιμα. Η κατανάλωση τροφής που έχει απορροφήσει ενώσεις από την κεραμική ή το λούστρο είναι πολύ πιο επικίνδυνη επειδή τα σωματίδια άλφα μπορούν να διεισδύσουν στον οισοφάγο και στο πεπτικό σύστημα. Επίσης, η έκλυση είναι ανθυγιεινή επειδή το ουράνιο, ο μόλυβδος και άλλα βαρέα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην παλιά κεραμική είναι τοξικά.

Δεν φαίνεται να υπάρχει αναφορά για κανέναν να αρρωσταίνει ποτέ από την κατασκευή ή τη χρήση ραδιενεργών Fiestaware. Παρόλα αυτά, η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος συμβουλεύει τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ραδιενεργών υαλοπινάκων για χρήση ή αποθήκευση τροφίμων ή ποτών.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθετε εάν το σερβίτσιο Fiesta είναι ραδιενεργό είναι να το δοκιμάσετε με μετρητή Geiger. Εάν δεν έχετε αυτόν τον μετρητή, μπορείτε να πείτε ποιο Fiestaware είναι ραδιενεργό με βάση το έτος κατασκευής του. Το Fiestaware που έγινε μεταξύ 1936 και 1972 μπορεί να είναι ραδιενεργό.

Τα είδη της Fiesta στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ραδιενεργά όσο πολλά άλλα αντικείμενα που παράγονται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Τα κεραμικά με κόκκινο και πορτοκαλί τζάμι είναι μεταξύ των προϊόντων που είναι πιθανότατα ραδιενεργά. Το γυαλί βαζελίνης είναι επίσης ραδιενεργό, αν και είναι συνήθως πράσινο, κίτρινο ή μπλε.

Είτε το μαγειρικό σκεύος είναι ραδιενεργό είτε όχι, μην το χρησιμοποιείτε για φαγητό εάν έχει ρωγμές. Ακόμη και οι ενώσεις που δεν είναι ραδιενεργές μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία εάν εκπλυθούν στα τρόφιμα.

Eurovision 2022 Cyprus: Εδώ θα γίνει του χρόνου ο διαγωνισμός αν κερδίσει η Κύπρος

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Τι συμβαίνει με τον κορονοϊό στην Αθήνα;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Προσοχή: Έχετε αυτά τα πιάτα; Έχουν ραδιενέργεια!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.