ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντικά ερωτήματα από βουλευτή της ΝΙΚΗΣ για την οπαδική βία – Τι είπε για τους βουλευτές και τις ευθύνες όλου του πολιτικού κόσμου

«Ο τρόπος που μιλάμε εδώ, από το βήμα της Βουλής, ο τρόπος που τσακωνόμαστε στα δημοσιογραφικά παράθυρα, ο τρόπος που οδηγούμε, ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους ηλικιωμένους μας, ο τρόπος που προστατεύουμε τους αδύναμους, όλοι αυτοί οι τρόποι αφήνουν το αποτύπωμά τους και γονιμοποιούν το έδαφος για να γεμίσει με τα ζιζάνια της βίας».
Σημαντικά ερωτήματα από βουλευτή της ΝΙΚΗΣ για την οπαδική βία – Τι είπε για τους βουλευτές και τις ευθύνες όλου του πολιτικού κόσμου

Σημαντικά ερωτήματα από τον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ, Ανδρέα Βορύλλα, για την οπαδική βία – Τι είπε για τους βουλευτές και τις ευθύνες όλου του πολιτικού κόσμου για την εικόνα της κοινωνίας κατά την ομιλία του στη Βουλή και τη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

«Η βία έχει ρίξει το μαύρο πέπλο της και έχει σκεπάσει την ελληνική κοινωνία. Η τυφλή αυτή βία τείνει να γίνει κανόνας και όχι λυπηρή εξαίρεση και στον αθλητισμό, δηλητηριάζοντας το κάθε υγειές κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά τους νέους», σημείωσε αρχικά ο βουλευτής του Β2 Τομέα Αθήνας της ΝΙΚΗΣ.

Πρέπει, υπογράμμισε ο Ανδρέας Βορύλλας, «όλοι να αναρωτηθούμε, κυρίες και κύριοι, γιατί συμβαίνει αυτό». «Ποια είναι τα πραγματικά αίτια που νέοι θέλουν να σκοτώσουν νέους, που στρέφουν το μαχαίρι τους, τις γροθιές τους, δολοφονικές φωτοβολίες απέναντι σε κάποιον με διαφορετικό χρώμα φανέλα απέναντι σε κάποιον με στολή», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βορύλλα, «δυστυχώς η παράταση της θητείας της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας από μόνη της δεν είναι αρκετή για να δώσει λύσεις, καθώς το πρόβλημα είναι βαθύτερο και έχει απλώσει τις ρίζες του σε όλη την ελληνική κοινωνία».

«Τα περαστικά αθλητικής βίας διαδέχονται κυριολεκτικά το ένα μετά το άλλο ενώ σε λιγότερο από έναν χρόνο είχαμε δύο δολοφονίες και έναν βαριά τραυματισμένο αστυνομικό από ναυτική φωτοβολίδα. Και αυτά είναι τα αιματηρά και πιο σοβαρά τραγικά περιστατικά. Συμβάντα οπαδικής βίας καταγράφονται συνεχώς, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Άλλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας άλλα όχι», ανέφερε.

Σημαντικά ερωτήματα από βουλευτής της ΝΙΚΗΣ για την οπαδική βία – Τι είπε για τους βουλευτές και τις ευθύνες όλου του πολιτικού κόσμου

Ο Ανδρέας Βορύλλας, κάλεσε την κυβέρνηση «να λάβει σοβαρά μέτρα κατά της βίας στους αθλητικούς χώρους άμεσα, για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα αλλά και να «διαβάσει» σωστά όλα αυτά τα περιστατικά». «Το βέβαιο είναι πως απαιτείται πολιτική βούληση και άμεσες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αθλητική βία αλλά και οι πολιτικές λιτότητας όλων αυτών των χρόνων που έφεραν τα συνήθη αποτελέσματα. Φτώχια, ανέχεια και κοινωνικό αυτοματισμό», υπογράμμισε.

«Η ΝΙΚΗ προτείνει να μη βλέπουμε το θέμα μεμονωμένα, μόνο στον αθλητισμό αλλά να δούμε τι οδηγεί τους νέους και τις νέες σε δολοφονικές επιθέσεις. Μήπως είναι η ζωή τους που έγινε ανυπόφορη και οι ίδιοι γίνονται θύματα επιτήδειων και επαγγελματιών που έχουν αναγάγει την αθλητική βία σε επάγγελμα και βιοποριστικό μέσο; Μήπως οι εικόνα των φτωχοποιημένων και περιθωριοποιημένων γονιών είναι το λίπασμα που θεριεύει το δέντρο της οπαδικής βίας; Αυτά αγαπητοί συνάδελφοι είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε πρώτα εμείς, οι βουλευτές του ελληνικου Κοινοβουλίου. Είναι ερωτήματα που πρέπει, κοιτώντας ο καθένας μας τον καθρέφτη του να ρωτήσει τον εαυτό του πρώτα αν ο ίδιος έκανε ότι περνά από το χέρι του για να μην δώσει πρόσφορο έδαφος στον σπόρο της βίας να βλαστήσει στα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Και ξέρετε αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ο τρόπος που μιλάμε εδώ, από το βήμα της Βουλής, ο τρόπος που τσακωνόμαστε στα δημοσιογραφικά παράθυρα, ο τρόπος που οδηγούμε, ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους ηλικιωμένους μας, ο τρόπος που προστατεύουμε τους αδύναμους, όλοι αυτοί οι τρόποι αφήνουν το αποτύπωμά τους και γονιμοποιούν το έδαφος για να γεμίσει με τα ζιζάνια της βίας. Ένα πρόσφορο, υγειές και πλούσιο σε συστατικά χωράφι είναι η ζωή μας που πρέπει να το φροντίζουμε καθημερινά για να καρποφορεί. Το κάνουμε κυρίες και κύριοι εμείς αυτό;», διερωτήθηκε.

«Είναι μία μεγάλη κουβέντα που πρέπει όλοι να κάνουμε. Για το τι κόσμο παραδίδουμε στα παιδιά μας και τι παιδιά στον κόσμο μας», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα μέτρα που προτείνει η ΝΙΚΗ για την αντιμετώπιση συγκεκριμένα της οπαδικής βίας, μεταξύ άλλων σημείωσε την είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση, την ουσιαστική λειτουργία συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, να υπάρξει υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασής τους, να προβλεφθεί νομοθετικά η δυνατότητα, να περάσει η ευθύνη για τον έλεγχο των γηπέδων στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες που τα χρησιμοποιούν.

Επίσης ο Ανδρέας Βορύλλας υπογράμμισε την ανάγκη για την ισόβια απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα όσων έχουν καταδικαστεί για επεισόδια αθλητικής βίας ενώ ζήτησε οι ποινές για επεισόδια αθλητικής βίας να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, οι καταδικασμένοι να οδηγούνται στη φυλακή για έκτιση των ποινών τους.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους εργαζομένους σε αθλητικές εγκαταστάσεις και τα παρεμφερή επαγγέλματα, θα πρέπει σε περίπτωση τιμωρίας αθλητικού συλλόγου, αυτός να είναι υπόχρεος στην καταβολή των μισθών τους και αποζημιώσεων», τόνισε.

«Η ΝΙΚΗ θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ και στο εν λόγω άρθρο 85, αναμένοντας σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας σε αθλητικούς αγώνες. Και αναμένουμε από όλες και από όλες να ανοίξουμε επιτέλους την συζήτηση, γιατί αγριεύουν οι νέοι μας, το μέλλον της πατρίδας μας», κατέληξε.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σημαντικά ερωτήματα από βουλευτή της ΝΙΚΗΣ για την οπαδική βία – Τι είπε για τους βουλευτές και τις ευθύνες όλου του πολιτικού κόσμου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.