ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνταξιούχοι: «Εκρηκτική» πορεία στο κέντρο, με βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση – Λαοθάλασσα από περήφανα γηρατειά

Αυξήσεις για μια αξιοπρεπή ζωή ζητούν οι περήφανοι συνταξιούχοι που συνεχίζουν τον αγώνα - Εντυπωσιακά μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Συνταξιούχοι: «Εκρηκτική» πορεία στο κέντρο, με βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση – Λαοθάλασσα από περήφανα γηρατειά

Οι συνταξιούχοι αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι στις αδικίες που υφίστανται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συνεχίζουν να αγωνίζονται σθεναρά για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Με περηφάνεια διεκδικούν τα κεκτημένα που δούλεψαν σκληρά για μια ζωή να εξασφαλίσουν, και τελικά τους στερήθηκαν διότι ένας απάνθρωπος οικονομικός μηχανισμός τους βλέπει ως τελευταίο τροχό της αμάξης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, χιλιάδες συνταξιούχοι ήρθαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας και έδωσαν ένα βροντερότατο παρών στο κέντρο της Αθήνας, για να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, καταβολή όλων των αναδρομικών χωρίς προαπαιτούμενα, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα δίκαια αιτήματα.

Η μαζική συγκέντρωση έλαβε χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος με πορεία στο κέντρο της Αθήνας, και η λαοθάλασσα ήταν τέτοια που όταν η κεφαλή της πορείας περνούσε μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, η «ουρά» της πορείας έφτανε ως τα Προπύλαια.

Οι συνταξιούχοι μετατράπηκαν σε έναν από τους πιο βολικούς «σάκους του μποξ» κατά τα χρόνια των μνημονίων που επιβλήθηκαν αιματηρές περικοπές στις συντάξεις, και εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της εργασίας καταδικάστηκαν να ζουν σε οικονομικές συνθήκες εξαθλίωσης.

Και αυτή η αδικία συνεχίζει να διαιωνίζεται ως και σήμερα, αφού παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη για επιστροφή αναδρομικών, οι συνταξιούχοι υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου κοροϊδία με τα αναδρομικά να «ξεκλειδώνουν» τελικά μόνο για όσους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Περίπου 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχων τώρα βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειονότητα εκτός διαδικασίας καταβολής αναδρομικών ποσών, αφού λόγω οικονομικής στενότητας δεν μπόρεσαν να «σηκώσουν» το κόστος για αγωγές κατά του Δημοσίου.

Οι πενιχρές συντάξεις εξανεμίζονται πολύ πριν βγει ο μήνας, αφού οι συνταξιούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το εφιαλτικό κύμα ακρίβειας που εδώ και 2 χρόνια σαρώνει την ελληνική αγορά. Και το κράτος παραμένει εχθρικό προς τα περήφανα λευκά μαλλιά, σε όλα τα μέτωπα: Ασφαλιστικά δικαιώματα περικόπτονται, παροχές υγείας περιορίζονται και ιδιωτικοποιούνται, η πρόσβαση στο φθηνό φάρμακο απομακρύνεται και τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν αφού πρώτα λεηλατήθηκαν.

Οι συνταξιούχοι μαζί τους εργαζόμενους σήκωσαν στις πλάτες τους τα βάρη της οικονομικής κρίσης και ως αντάλλαγμα βλέπουν σήμερα την κυβέρνηση να τους μεταχειρίζεται σαν «βαρίδι» των κρατικών ταμείων. Αυτούς που με τον ιδρώτα τους δημιούργησαν τον πλούτο αυτής της χώρας, για να ελπίζουν σε μια αξιοπρεπή ζωή στα γηρατειά. Και τελικά από απόμαχοι της εργασίας, έγιναν «απόκληροι» της ζωής, γιατί η κυβέρνηση (μαζί με τις προηγούμενες) συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος, παρέα με την ανθρωπιά…

Βασικά αιτήματα των συνταξιούχων είναι: 

  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.
  • Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015-2016.
  • Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Να επανυπολογιστούν άμεσα όλες οι συντάξεις που εκκρεμούν.
  • Η παράλληλη σύνταξη να αποδοθεί και στους πριν το 2016.
  • Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή.
  • Ο επιζών να έχει το δικαίωμα επιλογής σύνταξης.

Αυξήσεις για μια αξιοπρεπή ζωή ζητούν οι περήφανοι συνταξιούχοι - Εντυπωσιακά μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Αυξήσεις για μια αξιοπρεπή ζωή ζητούν οι περήφανοι συνταξιούχοι - Εντυπωσιακά μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Αυξήσεις για μια αξιοπρεπή ζωή ζητούν οι περήφανοι συνταξιούχοι - Εντυπωσιακά μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Αυξήσεις για μια αξιοπρεπή ζωή ζητούν οι περήφανοι συνταξιούχοι - Εντυπωσιακά μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συνταξιούχοι: «Εκρηκτική» πορεία στο κέντρο, με βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση – Λαοθάλασσα από περήφανα γηρατειά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.