ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκαριστικά στοιχεία από Eurostat: Κατά 31% περισσότερο πεθαίνουν οι Έλληνες από όλα τα αίτια!

Μια δεύτερη «πανδημία» θανάτων συμβαίνει στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat καταγράφεται αύξηση θνησιμότητας 31% από οποιαδήποτε αιτία!
Σοκαριστικά στοιχεία από Eurostat: Κατά 31% περισσότερο πεθαίνουν οι Έλληνες από όλα τα αίτια!

Τo θανατηφόρο αποτύπωμα των εκτεταμένων lockdown φαίνεται πως πληρώνει η Ελλάδα, καταγράφοντας ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων ανεξαρτήτου αιτίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας καταγράφει ένα τεράστιο ποσοστό αύξησης θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, της τάξεως του 31%!

Την ίδια στιγμή, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παρουσιάζει και αυτός αύξηση θανάτων, κινείται σε πολύ χαμηλότερο νούμερο από τα επίπεδα της Ελλάδας, δηλαδή στο 12,1%.

Ο Δείκτης Υπερβάλλουσας Θνησιμότητας δημιουργήθηκε από τη Eurostat το 2020 και εποπτεύει τις αλλαγές σε αριθμούς θανάτων, σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας (συγκεκριμένα από 2016 ως 2019).

Μιλάμε για ένα πραγματικά σοκαριστικό στοιχείο που από μόνο του θα έπρεπε να αποτελεί καθημερινό πεδίο συζήτησης και προβληματισμού. Ώστε να δοθεί εξήγηση στο γιατί οι Έλληνες πεθαίνουν κατά 31% περισσότερο, σε σχέση με την εποχή προ πανδημίας.

Τα νούμερα θανάτων από κορονοϊό που προβάλλονται καθημερινά στα ΜΜΕ αποτελούν σαφώς έναν τραγικό απολογισμό. Άλλα δεν δικαιολογείται το να μην δίνεται σημασία σε μια δεύτερη «πανδημία» θανάτων από κάθε αιτία, που συμβαίνει κάτω από τη μύτη μας.

Είναι οι υπερβολικοί θάνατοι,«απόνερα» των lockdown;

Το φαινόμενο απασχολεί αρκετούς επιστήμονες παγκοσμίως. Και μόλις πριν τρεις μέρες ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας διερωτώνταν σε τηλεοπτικό κανάλι για το που οφείλεται αυτή η τρομακτική αύξηση θνησιμότητας. Και καταλήγοντας είπε: «γιατί να μην οφείλεται στο lockdown;».

Σύμφωνα με τη Eurostat, η θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο αυξήθηκε σταδιακά από τους καλοκαιρινούς μήνες και έπειτα. Ξεκινώντας με ένα +5% τον Ιούλιο, που έγινε +8% τον Αύγουστο και +12% τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι αριθμοί θνησιμότητας παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε χώρες. Για παράδειγμα παρατηρήθηκε ένα +50% στη Βουλγαρία και λιγότερο από +4% σε Σουηδία, Ουγγαρία, Βέλγιο.

Το +31% που παρουσιάζει η Ελλάδα, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο ωφέλησαν ή (τελικά) ζημίωσαν τους πολίτες, τα αυστηρά lockdown που επιβλήθηκαν. Το τραγικό αποτέλεσμα είναι πως και στη διαχείριση της πανδημίας η Ελλάδα βρίσκεται σε «μαύρη λίστα» (στη πρώτη δεκάδα με τους περισσότερους θανάτους με Covid ανά εκατομμύριο) και στη θνησιμότητα από κάθε αιτία τα νούμερα είναι τρομακτικά.

Άρα τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα που ακολούθησε η κυβέρνηση, δεν μας εμπόδισαν να φτάνουμε τους 17.000 νεκρούς, άλλα και ίσως προκάλεσαν ένα θλιβερό θανατικό, πιθανότατα ως συνέπεια των εθνοκτόνων lockdown. Και αν δεν οφείλεται στις συνέπειες των lockdown, τότε είναι σημαντικό να μάθουμε που οφείλεται. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει.

Και το αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει είναι: θα απολογηθεί κανένας από την κυβέρνηση και τους ειδικούς της επιτροπής για αυτό το τεράστιο φιάσκο;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σοκαριστικά στοιχεία από Eurostat: Κατά 31% περισσότερο πεθαίνουν οι Έλληνες από όλα τα αίτια!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.