ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς – Κρίσιμες οι σημερινές συναντήσεις

Διαδοχικές συναντήσεις του Υπουργού εξωτερικών με εκπροσώπους της ΠΓΔΜ - Πέντε τα ονόματα που προτείνει η ελληνική πλευρά
Στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς – Κρίσιμες οι σημερινές συναντήσεις

Μπαράζ συναντήσεων θα έχει σήμερα η ελληνική αποστολή με εκπροσώπους των Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα –αρχικά- με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ,προκειμένου να ξεκινήσουν κι επίσημα οι συζητήσεις για τα προτεινόμενα ονόματα.

Έπειτα από τη δίωρη συνομιλία, οι δύο πλευρές θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου σε Έλληνες δημοσιογράφους και δημοσιογράφους της ΠΓΔΜ, ενημερώνοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Κοτζιάς εν συνεχεία, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάν, στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και έπειτα θα βρεθεί στο κυβερνητικό μέγαρο, ώστε να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργό της χώρας.

Γίνεται αντιληπτό μέχρι στιγμής τουλάχιστον ως προς το κλίμα κάτω από το οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις αυτές, πως η ατμόσφαιρα ‘’βαραίνει’’ κυρίως λόγω της πληθώρας των ανοιχτών μετώπων των Σκοπίων καθώς και των εσωτερικών συγκρούσεων, με αφορμή το νόμο για την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας.
Σ’ ότι αφορά ωστόσο το ονοματολογικό, φαίνεται πως οι δύο πλευρές συμφωνούν στο όνομα Gorna Makedonija, διαφωνούν όμως σε αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η ταυτότητα αλλά και οι συνταγματικές αλλαγές.

Μάλιστα, φέρεται η άλλη πλευρά να επιμένει για διπλή ονομασία, θέλοντας να κρατήσουν τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενώ επιμένουν η γλώσσα τους να αναφέρεται ως «μακεδονική».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς – Κρίσιμες οι σημερινές συναντήσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σία Ανδρικάκη

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.