ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στεγαστικά δάνεια: Για ποιους παγώνουν τα επιτόκια

«Παγώνουν» τα επιτόκια στα στεγαστικά - Οι τράπεζες επεκτείνουν το πρόγραμμα προστασίας δανείων μέχρι το τέλος του έτους
Στεγαστικά δάνεια: Για ποιους παγώνουν τα επιτόκια

«Κλείδωσε» η παράταση του «παγώματος» στα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών και δανείων μέχρι το τέλος του έτους.

Το σήμα έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο» και οι τράπεζες πρόκειται να προβούν στις επίσημες ανακοινώσεις αφού πάρουν το «πράσινο φως» από την ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή.

Το μέτρο είχε τεθεί σε εφαρμογή τον περασμένο Μάιο, είχε ισχύ για έναν χρόνο και διευκόλυνε στη συγκράτηση του κόστους εξυπηρέτησης των δόσεων για χιλιάδες στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 19,5 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα δάνεια που είχαν ρυθμιστεί πρόσφατα, με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης δεν όφειλε καμία δόση.

Επίσης, περιλαμβάνονταν όλα τα στεγαστικά δάνεια σε διαφορετικό νόμισμα από ευρώ, καθώς και σε διαφορετικό επιτόκιο από euribor (π.χ. ελβετικό φράγκο ή/και libor, MRO ΕΚΤ κ.λπ.).

Με δεδομένο ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δεν πρόκειται, όπως δείχνουν τα πράγματα, να ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι, το πρόγραμμα θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2024, καθώς μέχρι τότε το euribor τριμήνου, που είναι το επιτόκιο αναφοράς για τα περισσότερα δάνεια, θα υποχωρήσει κάτω από 3%.

Σήμερα το euribor τριμήνου προσεγγίζει το 4% (3,943 στις 20/2/2024). Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ενήμερα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου δάνεια, οι τράπεζες μείωσαν τον περασμένο Απρίλιο κατά περίπου 20 εκατοστιαίες μονάδες τα επιτόκια βάσης (euribor, libor κ.λπ.) της 31ης Μαρτίου 2023 και πάνω σε αυτό προσέθεσαν το αντίστοιχο περιθώριο (spread) και την προβλεπόμενη από τον νόμο εισφορά ώστε να διαμορφωθεί το «νέο» επιτόκιο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στεγαστικά δάνεια: Για ποιους παγώνουν τα επιτόκια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.