ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοπ στο Moderna για νεαρά άτομα σε όλο και περισσότερες χώρες: H Ελλάδα παραμένει ουραγός στις αποφάσεις

Μετά τις σκανδιναβικές χώρες, τώρα Γαλλία και Γερμανία παγώνουν το εμβόλιο της Μοderna σε άτομα κάτω των 30, λόγω πιθανότητας καρδιακών φλεγμονών. Η Ελλάδα παραμένει θεατής των εξελίξεων.
Στοπ στο Moderna για νεαρά άτομα σε όλο και περισσότερες χώρες: H Ελλάδα παραμένει ουραγός στις αποφάσεις

Εμβόλιο Moderna: Ενώ στην Ελληνική πραγματικότητα, το να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για κάποιο εμβόλιο η υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης, αποτελεί (κυριολεκτικά) σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κάποιες σοβαρές χώρες φαίνεται πως ακολουθούν πιο υπεύθυνο δρόμο.

Τα πράγματα δείχνουν να μην πηγαίνουν καθόλου καλά για το σκεύασμα της Moderna, αφού μια σειρά από χώρες ήδη περιορίζουν τη χρήση του, με ηλικιακά κριτήρια. Στη Γαλλία, η ανώτατη Αρχή για την Υγεία (HAS) προχώρησε σε σύσταση μη χρησιμοποίησης του Moderna για άτομα κάτω των 30 ετών. Η απόφαση στηρίχθηκε πάνω σε μελέτη, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο εμβόλιο αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και κυρίως στους νεαρούς άνδρες.

Όμως και η Γερμανία προχώρησε στην ίδια γνωμοδότηση. Η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας (STIKO) συνεδρίασε και κατέληξε πως είναι καταλληλότερη η χρήση του εμβολίου Pfizer/Biontech στα άτομα κάτω των 30 ετών, γιατί υπάρχει χαμηλότερη συσχέτιση με καρδιακές φλεγμονές, απ’ ότι ισχύει για το Moderna. To ίδιο αποτρεπτικοί φάνηκαν και για τον εμβολιασμό των εγκύων.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν προηγηθεί και στις σκανδιναβικές χώρες. Η Φινλανδία ανέστειλε τη χορήγηση του Moderna σε άνδρες που έχουν γεννηθεί από το 1991 και έπειτα. Στη Σουηδία και τη Δανία έγινε επίσης αναστολή του, για νεαρούς ενήλικες και παιδιά. Η Νορβηγία επίσης πήρε την ίδια απόφαση.

Σταθερά στην «ουρά» των εξελίξεων η Ελλάδα και για το Moderna

Οι εξελίξεις αυτές, δείχνουν πόσο ρευστή είναι η κατάσταση με τα σκευάσματα και πόσο εκτεθειμένη βρίσκεται η υγεία των πολιτών. Αφού αναστέλλεται η χρήση σκευασμάτων, κατόπιν «εορτής», αφού δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με αυτά εκατομμύρια πολίτες! Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα πει κάποιος.

Το πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα, οι αρμόδιοι φορείς ξυπνούν από τον λήθαργο τους πολύ αργά, και το είδαμε με την περίπτωση του AstraZeneca. Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή και πολύ περισσότερο το υπουργείο Υγείας, ακολουθούν συνεχώς την ουρά των εξελίξεων. Η κίτρινη κάρτα αποτελεί σχεδόν… απαγορευμένη λέξη και οι τηλε – ειδικοί περιγράφουν για μήνες (όλα) τα σκευάσματα ως «απολύτως ασφαλή».

Εδώ φτάσαμε στην έσχατη κατάντια, να βγάζει ανακοίνωση η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία προς όλους τους παιδιάτρους της χώρας, και να τους καλεί να μην τονίζουν τις παρενέργειες των εμβολίων!

Φαίνεται πως η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και οι Σκανδιναβικές χώρες, έχουν πιο… ανεύθυνα συστήματα υγείας απ’ ότι έχει η Ελλάδα που – μέχρι τώρα – φαίνεται πως ακολουθεί την τακτική του «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω»…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στοπ στο Moderna για νεαρά άτομα σε όλο και περισσότερες χώρες: H Ελλάδα παραμένει ουραγός στις αποφάσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.