ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη – 6 μήνες μετά: Η ΝΙΚΗ τιμά τη μνήμη των νεκρών – «Δεν θα ξεχάσουμε – θα τιμούμε τη μνήμη τους, γκρεμίζοντας το σάπιο κάθε απλή μέρα»

Η ΝΙΚΗ συντάσσεται στον αγώνα για δικαίωση των νεκρών - «Από τις φλόγες των Τεμπών ως τις στάχτες του Έβρου, είναι η ψυχή μας που καίγεται και διψά»
Τέμπη – 6 μήνες μετά: Η ΝΙΚΗ τιμά τη μνήμη των νεκρών – «Δεν θα ξεχάσουμε – θα τιμούμε τη μνήμη τους, γκρεμίζοντας το σάπιο κάθε απλή μέρα»

Μια ανακοίνωση, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ως «μνημόσυνο» για τα αδικοχαμένα θύματα των Τεμπών, εξέδωσε το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ, εκφράζοντας τη στήριξή της στον δυσβάσταχτο αγώνα που δίνουν δεκάδες οικογένειες για να βρουν δικαίωση.

Η παρέλευση έξι μηνών από τον θάνατο του ανθρώπου, είναι και ένα ορόσημο στην εκκλησιαστική ζωή, αφού (και) τότε τελείται μνημόσυνο για την ψυχή του κεκοιμημένου, κάτι που πραγματοποίησαν αυτές τις μέρες και αρκετές οικογένειες που θρηνούν ανθρώπους τους από το δυστύχημα των Τεμπών.

Δυστυχώς όμως, στον ξεπεσμένο πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας, δεν υπάρχουν τέτοιες ευαισθησίες για πνευματικά θέματα και ιερές μέρες που συνοδεύουν την εκδημία του κάθε πιστού. Και πόσο μάλλον δεν υπάρχει πρόθεση για δηλώσεις μνήμης των θυμάτων, όταν μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ποικίλους τρόπους επιδιώκει τη συγκάλυψη του θέματος.

Ενώ το έγκλημα των Τεμπών τείνει να καταλήξει στα «ψιλά» των ειδήσεων των συστημικών ΜΜΕ και τα κυβερνητικά στελέχη συμπεριφέρονται σαν να μη συνέβη ποτέ, δεκάδες ηρωικές οικογένειες αγωνίζονται καθημερινά για να βρουν ουσιαστικές απαντήσεις για τον άδικο θάνατο των ανθρώπων τους. Με κάθε μέσο και κάθε βήμα που τους δίνεται, συγγενείς των θυμάτων ξεσπούν την οργή τους και φωνάζουν ότι οι νεκροί τους δεν είναι απλοί αριθμοί.

Η λιτή άλλα πολύ ουσιαστική ανακοίνωση της ΝΙΚΗΣ, ξεκινώντας αναφέρει ότι:

«Συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τον αιφνίδιο θάνατο 57 συνανθρώπων μας. Κόρες, μάνες, αδέλφια, σύζυγοι, βλαστάρια, πατέρες, φίλοι καρδιακοί. Βαδίζουν εκείνοι στον ουρανό και εμείς στη γη.

Ο δικαιοκρίτης Κύριος ας αποδώσει την Θεία Δικαιοσύνη και το Μέγα Έλεος αναπαύοντας τις ψυχές των κεκοιμημένων, και ας παρηγορεί όσους έμειναν προς ώρας πίσω.

Στα ανθρώπινα και κοσμικά, ας ευχηθούμε και η ανθρώπινη δικαιοσύνη να αποδοθεί».

Σε ένα διεφθαρμένο κράτος που ευνοεί την αδικία, είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύεται και η πλευρά της Θείας Δικαιοσύνης. Μόνο η πίστη στον Θεό μπορεί να ελαφρύνει το ανείπωτο βάρος του πένθους, που βιώνουν όλες αυτές οι οικογένειες. Και μόνο η σιγουριά πως αυτές οι 57 ψυχές έλαβαν ανάπαυση στον παράδεισο ως μάρτυρες που ήταν, μπορεί να μετριάσει το αμείλικτο αίσθημα της αδικίας.

Αυτές οι υψηλές αλήθειες είχαν εκλείψει εδώ και δεκαετίες από τον υλιστικό και ψυχρό χώρο της πολιτικής. Πέρα από τις όποιες προσπάθειες γίνονται για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τα Τέμπη αλλά και άλλα ζητήματα, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως τον τελευταίο λόγο για όλα, τον έχει πάντα ο Θεός. Όμως θα πρέπει και η κοινωνία από τη μεριά της, να μην σκεπάσει το ζήτημα με την αδιαφορία της.

Και η ανακοίνωση της ΝΙΚΗΣ προσθέτει και καταλήγει:

«Δυστυχώς, το κράτος-«σκαντζόχοιρος», που μας ματώνει όπως και αν το αγγίξουμε, συνεχίζει να μας πληγώνει. Η μεν κυβέρνηση να διδάσκει με την ατιμωρησία, οι δε αυλικοί της να σιωπούν και να μαθητεύουν στις δοσοληψίες, με το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Από τις φλόγες των Τεμπών ως τις στάχτες του Έβρου, είναι η ψυχή μας που καίγεται και διψά.

Ως λαός ενωμένος, ας υποσχεθούμε ότι δεν θα ξεχάσουμε, αλλά θα τιμούμε τη μνήμη τους γκρεμίζοντας το σάπιο κάθε απλή μέρα. Αυτό ας είναι το μνημόσυνό μας».

Μνημόσυνο είναι βεβαίως η μνήμη των νεκρών, άλλα ακόμα πιο σωστό μνημόσυνο είναι η κάθε πράξη δικαίωσής τους. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί στη λήθη ο θάνατός τους, άλλα να καταγγέλλουμε και να πολεμούμε ως λαός όλα τα φαινόμενα διαφθοράς που οδηγούν σε νέα «Τέμπη».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τέμπη – 6 μήνες μετά: Η ΝΙΚΗ τιμά τη μνήμη των νεκρών – «Δεν θα ξεχάσουμε – θα τιμούμε τη μνήμη τους, γκρεμίζοντας το σάπιο κάθε απλή μέρα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.