ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάνος Πλεύρης: «Δεν θα ψηφίσω τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών» – Αντάρτικο ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Ο Θάνος Πλεύρης πηγαίνει κόντρα στον πρωθυπουργό για λόγους συνείδησης ή παρηγορεί το δεξιό κοινό για ένα ήδη εξασφαλισμένο νομοσχέδιο;
Θάνος Πλεύρης: «Δεν θα ψηφίσω τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών» – Αντάρτικο ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίξει τα χαρτιά του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ανάψει πράσινο φως για αμφότερα τα ζητήματα, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ότι εμμένει στις απόψεις του και δεν πρόκειται να ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με θέματα συνείδησης δεν συνδέεται με χάραξη πολιτικής και η διαφωνία μου εκφράζεται με τη μη στήριξη, δεν θα το ψηφίσω. Ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και τα επιχειρήματα. Εγώ διαφωνώ και για τον γάμο, οπότε δεν περιμένω τι παραπάνω ή λιγότερο μπορεί να έχει (το νομοσχέδιο). Να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και επ’ αυτού θα τοποθετηθώ», είπε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και αν δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές».

Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι η πρόταση λέει: «γάμος, υιοθεσία, κατάργηση των όρων άνδρας – γυναίκα στο πλαίσιο του δικαίου μας, επιλογή του γονέας 1 και γονέας 2 (πατέρας – μητέρα κατ’ επιλογή «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ»). Λέει δηλαδή στον αστικό κώδικα να μην χρησιμοποιούνται τα έμφυλα, και ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (παρένθετη μητέρα).

Η διάταξη όπως τη φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σε καμία χώρα της ΕΕ. Θέλει να κάνει τη γυναίκα μηχανή παραγωγής τέκνων για να ικανοποιείται το “εγώ” κάποιων για να κάνουν παιδιά», ανέφερε.

Ο Θάνος Πλεύρης εκ πρώτης όψεως εκπλήσσει με το σθένος που εκδηλώνει την αντίθεσή του στο επερχόμενο νομοσχέδιο (άλλωστε ποτέ ξανά δεν έχει σηκώσει κεφάλι στην «κομματική πειθαρχία» που επιβάλλει συνεχώς ο Μητσοτάκης, ούτε καν για τις νομιμοποιήσεις των χιλιάδων παράνομων μεταναστών), ωστόσο το παρασκήνιο που «τρέχει» στο Μαξίμου, δεν αφήνει περιθώρια για βιαστικά συμπεράσματα.

Η πιθανότητα να είναι η αντίδραση του Θάνου Πλεύρη, ένα καλά υπολογισμένο «πυροτέχνημα» που ερρίφθη την κατάλληλη στιγμή για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις των συντηρητικών πολιτών, δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά από τις σχετικές δημοσκοπήσεις ότι ο λαός είναι διχασμένος ως προς το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων και της τεκνοθεσίας, με την πλειοψηφία μάλιστα να εκφράζεται αρνητικά για το ζήτημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως συνήθως, αδιαφορεί για τη λαϊκή βούληση και προχωρά την ατζέντα του, ωστόσο έχει ήδη μετρήσει τα «κουκιά» και γνωρίζει ότι με τη συγκατάθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βλέπουν θετικά το νομοσχέδιο, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ψήφισή του, ακόμα και αν υπάρξουν αρκετοί γαλάζιοι «αντάρτες».

Βέβαια θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει κομματική πειθαρχία για ακόμη μια φορά από τα μέλη της κυβέρνησης, και τότε απομένει να δούμε ποιοι θα επιμείνουν στην αντίθεσή τους και ποιοι θα προχωρήσουν σε… κυβιστήσεις, αλλά και πώς θα χειριστεί το ζήτημα των «ανταρτών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη ο Μάκης Βορίδης δήλωσε αμετακίνητος στις απόψεις του κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών (χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει αν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο), ο Θάνος Πλεύρης έπραξε το ίδιο, αλλά και η Άννα Καραμανλή μίλησε στον ΑΝΤ1 για «κόκκινες γραμμές» και «θέμα συνείδησης» που απαιτεί «ελευθερία βούλησης».

Και αν η Άννα Καραμανλή είναι απλά μια βουλευτής της ΝΔ, το να βγει εκτός «γραμμής» ο Μάκης Βορίδης που είναι υπουργός Επικρατείας (και άτυπος αντιπρόσωπος του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο) και ο Θάνος Πλεύρης που είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός, θα είναι ένα σημαντικό ζήτημα και πλήγμα για τα εσωκομματικά της γαλάζιας παράταξης.

Σε κάθε περίπτωση, με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας και ίσως ακόμα και του ΚΚΕ (που δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να στηρίξει το νομοσχέδιο), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει τα στηρίγματα που ψάχνει για να αποδομήσει τον θεσμό του γάμου και να εξισώσει τα ομόφυλα ζευγάρια με την παραδοσιακή, βιολογική οικογένεια.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές που θα διαφωνήσουν ως τέλους με το νομοσχέδιο και δεν θα υποκύψουν στις πιέσεις, θα «νίψουν τας χείρας τους» με τη διπλωματική επιλογή της αποχής, που και θα διευκολύνει την απόκτηση πλειοψηφίας για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, και θα δώσει «σήμα» στην κοινωνία ότι υπάρχει ακόμα «υγιής δεξιά» στη ΝΔ, ακόμα και αν συμπεριφερθούν ως… «τζάμπα μάγκες»…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θάνος Πλεύρης: «Δεν θα ψηφίσω τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών» – Αντάρτικο ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.