Το σημερινό google doodle (fairy bread)

«Γλυκιά» διαμάχη για το σημερινό google doodle (fairy bread) ανάμεσα σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Προς τιμήν του fairy bread είναι αφιερωμένο το google doodle για το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 και ιδού όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα.

Στον τίτλο υπάρχει η φράση: «Αναδεικνύουμε το fairy bread».

Και αμέσως μετά τα εξής:

«Το σημερινό Doodle γιορτάζει το fairy bread, μια νοσταλγική παιδική απόλαυση, που είναι δημοφιλής στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Γίνεται ανήμερα της επετείου των γενεθλίων του Σκωτσέζου συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον (σ.σ. 13/11/1850 – 3/12/1894).

Κι αυτό γιατί οι γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι επινόησε για πρώτη φορά τον όρο στο ποίημά του «Fairy Bread», εν έτει 1885, και συγκεκριμένα στο έργο «A Child’s Garden of Verses».

Το παραδοσιακό fairy bread περιέχει τρία απλά συστατικά:

  • λευκό ψωμί κομμένο σε τριγωνικές φέτες
  • βούτυρο
  • rainbow sprinkles

H «γλυκιά» διαμάχη για το σημερινό google doodle

Πάντως η ιστορία της προέλευσής του δεν είναι τόσο απλή όσο η συνταγή του.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν εμπνευσμένη από τo hagelslag (ολλανδικό τοστ καλυμμένο με σοκολατένια sprinkles).

Όμως, τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία, ισχυρίζονται ότι εφηύραν μόνοι τους το fairy bread.

Οι Νεοζηλανδοί έχουν «διανθίσει» διάφορα γλυκίσματα με rainbow sprinkles για πάνω από έναν αιώνα.

Πάντως, ένα άρθρο του 1929, το οποίο δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Τασμανίας, φέρεται να είναι το πρώτο που αναφέρεται στο fairy bread, με τα συστατικά που είναι γνωστό σήμερα.

Ενώ η χώρα προέλευσης παραμένει φιλικό σημείο διαμάχης μεταξύ των γειτονικών εθνών, οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί μπορούν να συμφωνήσουν ότι αυτή η νοστιμιά αποτελεί βασικό στοιχείο για τα παιδικά γενέθλια.

Αν αποφασίσετε να ετοιμάσετε λίγο fairy bread, να έχετε κατά νου ότι για πολλούς, η αφαίρεση της κρούστας σημαίνει και αφαίρεση της αυθεντικότητας του πιάτου».

Πάρτε μια γεύση ή θυμηθείτε πώς είναι και πώς παρασκευάζεται η λιχουδιά που ξετρελαίνει τα παιδιά, παρακολουθώντας ένα σχετικό video στο YouTube που αναρτήθηκε από κανάλι της Αυστραλίας.

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο