Συσκευή που παράγει νερό από τον αέρα στην έρημο δημιούργησαν Ρώσοι


Sportime Team

Συσκευή που παράγει νερό από τον αέρα στην έρημο δημιούργησαν Ρώσοι


Μία πολύ πρωτοποριακή και ομολογουμένως χρήσιμη συσκευή δημιούργησαν Ρώσοι επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου ερευνών της ρωσικής πόλης Σαμάρα.

Πρόκειται για μία συσκευή η οποία παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα της ερήμου η οποία λειτουργεί με βάση την αρχή της υγροποίησης.

Πιο αναλυτικά ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υγρασία και όταν ψύχεται, η υγρασία αυτή υγροποιείται με αποτέλεσμα να παράγεται καθαρό αποσταγμένο νερό.

«Η ιδέα να βγάζεις νερό από τον αέρα δεν είναι καινούργια. Σε σημειώσεις που κρατούσαν Άραβες περιηγητές, υπάρχουν αναφορές που λένε, ότι κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούσαν τα καραβάνια στον Μεγάλο Δρόμο του μεταξιού, υπήρχαν πηγάδια με νερό, η κατασκευή των οποίων ήταν τέτοια που δημιουργούσε στο εσωτερικό τους πτώση θερμοκρασίας, η οποία με της σειρά της προκαλούσε στροβιλοειδείς ροές. Χάρη σ’ αυτές τις ροές, ο πυρακτωμένος αέρας της ερήμου μετατρέπονταν σε κρύο νερό», ανέφερε ένας από τους κατασκευαστές της συσκευής.

Η «Στροβιλοειδής πηγή» όπως ονομάστηκε, παράγει περίπου 0,8 κυβικά μέτρα καθαρού κρύου νερού ενώ έχει κατασκευαστεί από πλαστικό.

 


Sportime Extras