ΑΕΛ (Κ19) – Ζιάκας: Πρέπει να δείξουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα ελληνόπουλα

Από τους πιο έμπειρους προπονητές – γνώστες του Λαρισαϊκού ποδοσφαίρου είναι και ο Μίλτος Ζιάκας. Ο νυν προπονητής της Κ19 της ΑΕΛ, που φέτος φορά  για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη βυσσινή φόρμα, έχει πολλά να πει για το ποδόσφαιρο της περιοχής του, αλλά και για την ίδια την ομάδα του.

Από τους πιο έμπειρους προπονητές – γνώστες του Λαρισαϊκού ποδοσφαίρου είναι και ο Μίλτος Ζιάκας. Ο νυν προπονητής της Κ19 της ΑΕΛ, που φέτος φορά  για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη βυσσινή φόρμα, έχει πολλά να πει για το ποδόσφαιρο της περιοχής του, αλλά και για την ίδια την ομάδα του.

Η μεγάλη του αγάπη για το ποδόσφαιρο και κυρίως για την προπονητική, τον έστειλαν πριν δυο χρόνια, να ανοίγει τα αποδυτήρια της νυν ομάδας του και να σηκώνει μανίκια, προκειμένου να βάλει κι αυτός το μικρό του λιθαράκι στην αξιοποίηση των ταλαντούχων παικτών, που αυτή τη στιγμή διαθέτει η Θεσσαλική ΠΑΕ.

Προσεκτικός στις τοποθετήσεις του και κυρίως με σεβασμό σ’ αυτό που είναι και σ’ αυτό που κάνει ο Ζιάκας, από την πρώτη στιγμή κερδίζει το σεβασμό όλων όσοι είναι απέναντί του. Η ευθύτητα των λόγων του και οι τεράστιες γνώσεις που έχει γύρω από το ποδόσφαιρο, τον κάνουν να μεταφέρει την πραγματική εικόνα του ποδοσφαίρου, της περιοχής του, και πιο ειδικά της Λαρισαϊκής ΠΑΕ, που με την παρουσία της στα μεγάλα σαλόνια, αν μη τι άλλο δείχνει πως επάξια εκπροσωπεί τον κάμπο.

-Μεγάλο όνομα εν τέλει η ΑΕΛ;

«Αναμφισβήτητα…  Μια ομάδα που εκπροσωπεί έναν ολόκληρη νομό, δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Να φανταστείτε πως το όνειρο όλων των ποδοσφαιριστών της Λάρισας, είναι να φορέσουν τη βυσσινή φανέλα. Κάποιοι είναι αλήθεια πως τα έχουν καταφέρει… Θέλει κότσια για να μπορέσει ένας ποδοσφαιριστής σήμερα, να βγάλει το ταλέντο του και να πείσει πως το αξίζει για να υπογράψει δελτίο στην πρώτη ομάδα…»

-Όμως ανήκεις σε εκείνους που από τα χέρια σου, έχουν ξεπηδήσει αρκετά ταλέντα  και κάποιοι μάλιστα τα κατάφεραν;

«Σωστά και είμαι πολύ χαρούμενος, τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, που κατορθώσαμε μέσα από τη σκληρή και μεθοδική δουλειά, να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποια παιδιά, να ανέβουν και μάλιστα να γίνουν επαγγελματίες. Είναι πρωτίστως η δικαίωση των ίδιων, που τα κατάφεραν ύστερα από ένα σωρό θυσίες και μια ζωή προσαρμοσμένη στο σκοπό τους, έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα»

-Πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο;

«Πολύ δύσκολο… Φανταστείτε, πως όλα τα παιδιά που παίζουν μπάλα σε στις ομάδες της Λάρισας, ονειρεύονται και θέλουν κάποια στιγμή να φορέσουν τη φανέλα της ΑΕΛ. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, όμως θεωρώ πως σε επίπεδο τμήματος αυτή τη στιγμή το προπονητικό τιμ, αποτελείται από πρόσωπα, που μπορούν να προσφέρουν και να δώσουν όλα εκείνα τα εφόδια που πρέπει και απαιτούνται, ώστε να αξιοποιηθεί το ταλέντο τους και να γίνουν επαγγελματίες. Και δεν σας το κρύβω νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, έχουμε συμβάλει στα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση και τους οποίους ευχαριστώ».

-Πως βλέπεις την ομάδα;

«Δεν θέλω να εκληφθεί ως εγωιστικό, αλλά τολμώ να πω, πως έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε ένα καλό και ανταγωνιστικό σύνολο, που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο, αλλά και πάντα με φόντο το θετικό αποτέλεσμα. Είναι από εκείνους τους προπονητές, που ζητάω και τα δυο αυτά στοιχεία. Δηλαδή να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και παράλληλα να παίρνουμε θετικό αποτέλεσμα. Θεωρώ πως μια ομάδα πετυχημένη , θα πρέπει να τα θυσιάζει και τα δυο. Και σήμερα αισθάνομαι υπερήφανος που οι παίκτες μου, τα έχουν καταφέρει».

-Η διοίκηση είναι κοντά, βοηθά την προσπάθειά σας;

«Φυσικά. Αρκεί να σας πω, πως ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ κ. Κούγιας, συχνά – πυκνά, έρχεται και παρακολουθεί αγώνες (όταν τα πρωταθλήματα ήταν σε ισχύ)! Αυτή η στάση του, μας έκανε όλους, τόσο εμάς που ανήκουμε στο προπονητικό τιμ, όσο και τους ποδοσφαιριστές, να νοιώσουμε τη ζεστασιά και το σεβασμό, με συνέπεια να γεμίζουμε υποχρεώσεις  και να προσπαθούμε για το κάτι παραπάνω».

-Έναν σχολιασμό για το πρωτάθλημα που συμμετέχετε;

«Η κίνηση να δημιουργηθεί ένα πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχουν ουσιαστικά οι δεύτερες ομάδες των ΠΑΕ, θεωρείται πως έγινε προς τη σωστή κατεύθυνση. Διότι έτσι δίνεται η ευκαιρία σε όλους, αλλά κυρίως σε κάποια παιδιά, που ξεχωρίζουν για το ταλέντο τους, να συμμετάσχουν σε ένα πρωτάθλημα πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό και μέσα από αυτό να διακριθεί και στη συνέχεια αν κι εφόσον αξιολογηθεί, να υπογράψει ακόμη και  επαγγελματικό συμβόλαιο. Θεωρώ όχι μόνον στην ΑΕΛ, αλλά και στις άλλες ομάδες, πως η εικόνα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως υψηλού επιπέδου, ενώ και όλοι όσοι συμμετέχουμε, θέτουμε το δικό μας λιθαράκι και συμβάλουμε στην άνοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου».

-Δράττομαι της ευκαιρίας να σε ρωτήσω αυτό που απασχολεί πολύ κόσμο και αν συμφωνείς με τη συμμετοχή τόσων πολλών ξένων στο επαγγελματικό πρωτάθλημα;

«Αυτονόητα είναι θερμός υποστηρικτής των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, διότι ακριβώς πιστεύω στα ντόπια ταλέντα και στη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι συνάδελφοί μου προπονητές. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι στην μετέπειτα εξέλιξή τους, αφού  πολλά παιδιά, όταν φτάσουν στην βρύση να πιουν νερό και να γίνουν επαγγελματίες, απογοητεύονται, βλέποντας πως οι θέσεις είναι λιγοστές, με συνέπεια να τα παρατήσουν! Πιστεύω πως η πολιτεία  ή η διοργανώτρια αρχή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, θα πρέπει να βάλουν τους όρους και να επιβάλουν την υποχρεωτική συμμετοχή περισσοτέρων Ελλήνων παικτών. Ταλέντα έχουμε, όμως  δεν τα αξιοποιούμε, όπως πρέπει. Πιστεύω πως αξίζουμε περισσότερα από αυτά, που ήδη έχουμε κατακτήσει».

Η προπονητική του αρχή, έγινε απο την  Ακαδημία του  Άρη Λάρισας  μαζί με άλλους 7  γυμναστές , όπου και δημιούργησαν την  η πρώτη ακαδημία ποδοσφαίρου(!). Στη συνέχεια  κάθισε στον πάγκο του  Φιλοκτήτη (Δ’ Εθνική), Τύρναβου (Β’ Εθνική» Πιερικό συνεργάτης του Μιχάλη Ζιώγα, ενώ στην Κ19 που φέτος βρίσκεται δεύτερη χρονιά, είχε περάσει και πάλι το 2017. Είναι πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, κάτοχος UEFA Α’, έχοντας κάνει μεταπτυχιακό  στη διαχείριση έργων και προγραμμάτων, ενώ το μεγάλο πάθος του είναι η προπονητική, την οποία ήθελε να παρακολουθήσει, όταν ακόμη αγωνίζονταν ως ποδοσφαιριστής σε διάφορες ομάδες της  Λάρισας, ώσπου  ένα σοβαρός τραυματισμός σε ηλικία 25 ετών, του άνοιξε το δρόμο, προκειμένου από τότε να ακολουθήσει  αυτό που τόσο ήθελε. Από τα χέρια του, πέρασαν ένα σωρό ποδοσφαιριστές, αρκετοί από τους οποίους υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο σε πολλές ομάδες, αλλά και στην ΑΕΛ, που πάντα ήταν και παραμένει η μεγάλη του αγάπη. Σήμερα αποτελεί το μεγάλο προπονητικό όνομα του Νομού Λαρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΕΛ (Κ19) – Λιάπης: Η ΑΕΛ διαθέτει πολλούς ταλαντούχους παίκτες