ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ομπαμεγιάνγκ: Αυτή η ελληνική ομάδα πήγε να τον πάρει

Στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ φλέρταρε με το ενδεχόμενο μεταγραφής του σε ελληνική ομάδα.
Ομπαμεγιάνγκ: Αυτή η ελληνική ομάδα πήγε να τον πάρει

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έστειλε τη Μαρσέιγ και τον Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ στο Europa League, αλλά ο Γκαμπονέζος έδειξε την κλάση του στο δεύτερο παιχνίδι.

Δικά του ήταν και τα δύο γκολ των Γάλλων, τα οποία τελικά δεν έφταναν για εκείνους. Με αυτά άνοιξε λογαριασμό φορώντας τη φανέλα της Μαρσέιγ ο Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος στη Λεωφόρο είχε κάνει το ντεμπούτο του.

Αυτή δεν ήταν, όμως, ούτε η πρώτη φορά που έπαιζε κόντρα σε ελληνική ομάδα ούτε η πρώτη φορά που ερχόταν στα μέρη μας. Ως παίκτης της Άρσεναλ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και γνώρισε αποκλεισμό στην παράταση, ενώ ως παίκτης της Ντόρτμουντ είχε χάσει από τον ΠΑΟΚ στη Βεστφαλία.

Μόνο που στο ξεκίνημα της μεγάλης του καριέρας θα μπορούσε να έχει περισσότερες εμπειρίες από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν το καλοκαίρι του 2008 όταν η Μίλαν έψαχνε ομάδα για να τον δώσει δανεικό. Στο ρόστερ της δεν χωρούσε τότε ένας άγουρος φορ, όταν υπήρχαν παικταράδες. Βασικό ζητούμενο ήταν να πάει κάπου που θα παίξει βασικός.

Στην Ελλάδα λεφτά υπήρχαν. Πολλές ομάδες έκαναν εντυπωσιακές μεταγραφές και ο Πανιώνιος ήταν μία εξ αυτών. Εκείνο το καλοκαίρι, άλλωστε, αποκτήθηκαν οι Άλβαρο Ρεκόμπα και Φαμπιάν Εστογιανόφ. Λάμπρος Χούτος, Φανούρης Γουνδουλάκης, Μανώλης Σκούφαλης, Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Τζαβέλλας, Ντάριο Κρέσιτς, αλλά και οι νεαροί εκείνη την εποχή Γιώργος Μάκος και Δημήτρης Σιόβας ήταν μερικοί ακόμη από τους παίκτες του ρόστερ.

Πήγε για Ομπαμεγιάνγκ ο Πανιώνιος

Δίαυλος επικοινωνίας με την ιταλική αγορά υπήρχε, όπως αποδείχτηκε και στη συνέχεια εκείνου του καλοκαιριού, και κάποια στιγμή το όνομα του Ομπαμεγιάνγκ έπεσε στο τραπέζι. Φυσικά μιλάμε για έναν παίκτη που τότε δεν είχε φτιάξει το όνομά του. Θα γινόταν αυτή η προσθήκη για να βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού και να πάρει ματς. Στις επαφές με τη Μίλαν οι «ροσονέρι», που είχαν ανάψει το πράσινο φως για τη μετακίνηση του Γκαμπονέζου στη Νέα Σμύρνη, είχαν βάλει ως σκέψη και το ενδεχόμενο μετακόμισης του Μάρκο Στοράρι, του Ιταλού τερματοφύλακα που αργότερα με τη Γιουβέντους κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας.

Ωστόσο, για τον Ομπαμεγιάνγκ τότε ήταν πιο εύκολο να πάει στη Γαλλία. Μιλούσε τη γλώσσα, θα προσαρμοζόταν πιο γρήγορα, ενώ είχε θητεύσει και σε ακαδημίες γαλλικών ομάδων με αποτέλεσμα να ξέρει το ποδόσφαιρο εκεί καλύτερα. Κάπως έτσι επιλέχθηκε η Ντιζόν και ας έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία. Μαζί της έβαλε συνολικά δέκα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και έδωσε δύο ασίστ. Εκεί έδειξε για πρώτη φορά σε επαγγελματικό ποδόσφαιρο την ποιότητά του και τα επόμενα χρόνια ήρθαν οι δανεισμοί σε Λιλ και Μονακό, πριν ακολουθήσουν οι Σεντ Ετιέν, Ντόρτμουντ, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι και Μαρσέιγ.

Κάπως έτσι δεν τον είδαμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Πανιώνιος, που το είχε ψάξει αλλά είχε και ορισμένους εντός των τειχών που προτιμούσαν να μην αποκτηθούν δανεικοί, έριξε τις βόμβες των Ουρουγουανών Ρεκόμπα και Εστογιανόφ στις αρχές Σεπτεμβρίου και κανείς δεν έχασε. Τόσα χρόνια μετά, όμως, θα έχουν να το λένε οι άνθρωποι που ήταν τότε στο κλαμπ πως εάν είχαν κυλήσει κάποια πράγματα διαφορετικά, ίσως και να είχαν ντύσει στα «κυανέρυθρα» έναν φορ που έγραψε τη δική του ιστορία στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ομπαμεγιάνγκ: Αυτή η ελληνική ομάδα πήγε να τον πάρει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αντώνης Τσιράκης

Το μόνο πιο δυνατό από το πάθος του για το ρεπορτάζ και την είδηση, είναι η αγάπη του για τη Λίβερπουλ. Από τα αμφιθέατρα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το… Πανεπιστήμιο των γηπέδων, μια ντρίμπλα δρόμος ήταν μόνο. Ξεκίνημα και «αγροτικό» στον Αδέσμευτο Τύπο, μετά Sport24 και a-sports, άλλου τύπου «Πανεπιστήμια» κι αυτά. Και το 2017, ήρθε το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα. Έκτοτε βρίσκεται στην οικογένεια του Sportime.