ΣΠΟΡ

«Νομοθετικός Μινώταυρος» …τρώει τον αθλητισμό!

Οι σκανδαλώδεις διατάξεις της πρόσφατης αθλητικής νομοθεσίας... τρώνε τον αθλητισμό
«Νομοθετικός Μινώταυρος» …τρώει τον αθλητισμό!

Συνεχίζω το δεύτερο μέρος των επισημάνσεων για τις σκανδαλώδεις διατάξεις της πρόσφατης αθλητικής νομοθεσίας (αυτάρεσκα αποκλήθηκαν «μεταρρύθμιση») που πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονική ανάλυση και συζήτησης στη Σύνοδο του Ινστιτούτου Διεθνούς & Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, την ερχόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην ολυμπιακή εγκατάσταση του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο.

Οφείλω να διευκρινίσω στους αναγνώστες ότι ούτε προσωπική αντιπαλότητα έχω προς τον υφυπουργό ούτε κάποιο αθλητικό ή κομματικό συμφέρον θέλω να εξυπηρετήσω. Προσεγγίζω τα θέματα όπως πιστεύω πως πρέπει να είναι η σύγχρονη σκέψη για τον αθλητισμό, το δίκαιο και η δεοντολογία.

Διαβάζοντας λοιπόν την εισήγηση του Προέδρου του ΙΔΕΑΔ  Ανδρ. Μαλάτου προς τα μέλη του σκέπτεται κανείς πως οι συντάκτες της Νεοδημοκρατικής νομοθεσίας δεν έχουν σχέση με την αθλητική πραγματικότητα, δηλ. με όσα συμβαίνουν στα σωματεία και όσα αντιμετωπίζουν!

Διαβάστε γιατί στη συνέχεια:

– Στην προσπάθεια ισότητας των φύλων και στη διοίκηση του αθλητισμού ορίστηκε πρώτα ότι το 1/3 των μελών των ΔΣ των σωματείων πρέπει να είναι γυναίκες και κατόπιν ότι οι υποψήφιοι για το ΔΣ να είναι τουλάχιστον κατά 1/3 από τα δύο φύλα, ωσάν να είναι δεδομένο ότι όλα τα σωματεία έχουν μέλη άνδρες και γυναίκες και ότι αν διαθέτουν είναι υποχρεωτικό να θέλουν να μετάσχουν στη διοίκηση για να είναι νόμιμο το σωματείο! Μάλλον γελάνε και τα παρδαλά κατσίκια με αυτά…

Οφείλω να σημειώσω ότι όσα συμβαίνουν στο διεθνές αθλητικό κίνημα δεν είναι για copy paste στην Ελλάδα, δια πάσα νόσο κ.λπ. Η ΔΟΕ λογικά προωθεί την πλήρη ισότητα αγωνιζομένων ανδρών και γυναικών στους ΟΑ γιατί πλέον σε όλα τα σπορ μετέχουν και τα δύο φύλα και σχεδόν με ίδιο αριθμό αγωνισμάτων, οπότε οι quotas (οι αποκλειστικοί αριθμοί συμμετεχόντων) μπορούν να ισοσκελισθούν! Όπως και η αύξηση των γυναικών μελών της ολομέλειας μπορεί να επιτευχθεί , αφού απ΄ όλα τον Κόσμο/χώρες είναι εφικτές αξιόλογες υποψηφιότητες γυναικών κ.α.

Τι σχέση όμως έχουν αυτά με τα σωματεία στην Ελλάδα (ειδικά στις μικρές επαρχιακές πόλεις ή με ένα άθλημα…) που είναι ζήτημα αν στις ΓΣ μαζεύουν 20-30 μέλη ή αν πάνω από δύο-τρία άτομα επωμίζονται τη λειτουργία και το «τρέξιμο» του σωματείου;

– Τα τραγελαφικά βέβαια αφορούν το περίφημο «Μητρώο Αθλητικών φορέων» όπου όλοι νόμισαν πως ζαλίστηκαν απ’ το πεντοζάλι! Προσοχή: Ο Ν. 2725/1999 όριζε ότι στη ΓΓΑ τηρείται μητρώο ειδικά αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων! Επίσης ο Ν. 4373/2016 οριζόταν ότι το προηγούμενο Μητρώο γίνεται ηλεκτρονικό «Μητρώο Φορέων ΓΓΑ» δηλ. Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία) θα δήλωναν τα αναγκαία στοιχεία και όσα επιπλέον θα όριζε κάποια Υπουργική Απόφαση!

Ο ευρηματικός υφυπουργός, ευτελίζοντας και τη νομοθετική λειτουργία, τα αγνόησε κι έτσι «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς…» μόνο και μόνο για να περάσει τη διάταξη που θέλει όσα σωματεία δεν εγγραφούν στο Μητρώο κανονικά και δεν πάρουν ειδική αθλητική αναγνώριση να διαγράφονται αυτοδικαίως από τα μητρώα της οικείας Ομοσπονδίας και να μη μετέχουν σε αγώνες!

Όλα όσα θεωρητικά ήθελε να προφυλάξει ο κ. Αυγενάκης για τη νόμιμη λειτουργία και δραστηριότητα των σωματείων ή την έλλειψη «ειδικής αθλητικής αναγνώρισης» υπήρχαν ήδη στη νομοθεσία!

Αλλά με όσα νομοθέτησε (δήθεν για κάθαρση του αθλητισμού από σωματεία –σφραγίδες ή μαϊμού) το μόνο που κάνουν είναι μια ακόμη αντισυνταγματική διάταξη, που θίγει ευθέως τον πυρήνα συνταγματικών δικαιωμάτων (στην άθληση και στο συνεταιρίζεσθαι).

– Οι «σοφοί συντάκτες» κατόρθωσαν να προκαλέσουν κομφούζιο και σχετικά με τη νόμιμη ίδρυση / επί τούτω δικαστική αναγνώριση των αθλητικών σωματείων με την «Ειδική Αθλητική Αναγνώριση» που αφορά κάθε άθλημα που καλλιεργούν, αν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις με σκοπό να δημιουργηθεί ένα λαβύρινθος, που αποσκοπούσε στο «πάγωμα» σωματείων κυρίως ποδοσφαιρικών! Γιατί έτσι νόμισαν κάποιοι ότι θα ελέγξουν τις εκλογές στις ΕΠΣ και κατόπιν το ΔΣ της ΕΠΟ! Έκανε άνω κάτω όλα τα αθλητικά σωματεία δηλ. για να εξυπηρετηθούν τα ποδοσφαιροσυμφέροντα των μεγαλοπαραγόντων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που πάντα εμφορούνται από φεουδαρχικές ή «αυτοκρατορικές» αντιλήψεις…

– Για να γνωρίζετε λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες προσέξτε τα εξής: α) Τα αθλητικά σωματεία όταν ιδρύονται, αναγνωρίζονται από τα Δικαστήρια όχι απλώς ως σωματεία του ΑΚ, αλλά ως «αθλητικά σωματεία» σύμφωνα με την αθλητική νομοθεσία για τους συγκεκριμένους σκοπούς! β) Η Ειδική Αθλητική Αναγνώριση είναι από το Κράτος το «χρίσμα» ότι τα θεωρεί αθλητικά σωματεία που εμπίπτουν και στις προστατευτικές για τον αθλητισμό συνταγματικές διατάξεις, αλλά και στις σχετικές ρυθμίσεις της αθλητικής νομοθεσίας! γ) Το σωματείο και χωρίς ΕΑΑ υφίσταται νόμιμα. Η ΕΑΑ είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του σωματείου, που για άλλα τμήματα /αθλήματα μπορεί να την έχει και για άλλα όχι! Όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις το Κράτος υποχρεούται να δώσει την ΕΑΑ , η οποία όμως δεν αποτελεί «άδεια λειτουργίας του σωματείου»!

– Το ίδιο και η εγγραφή στο «Μητρώο» με την απειλή της απαγόρευσης συμμετοχής του σωματείου σε αθλητική δραστηριότητα των Ομοσπονδιών στις οποίες είναι μέλος παραβιάζει το Σύνταγμα! Γιατί ουσιαστικά οδηγεί σε κατάργηση/διάλυση του σωματείου από το Κράτος (διοίκηση) χωρίς την έκδοση δικαστικής απόφασης, που είναι  συνταγματική επιταγή!

– Επιτομή της άθλιας νομοθεσίας είναι ασάφεια της διάταξης όπου μπορεί να συμβεί και ο εξής παραλογισμός: Σωματείο με ΕΑΑ να «διαγράφεται» (αδρανοποιείται) αν δεν εγγραφεί στο Μητρώο! Και άλλα πολλά που θα τα αναπτύξουν οι ειδικοί..

Απλώς με θλίψη θα διαπιστώσουμε, άλλη μια φορά, οι φίλαθλοι όσοι δεν έχουμε συμφέροντα (πολιτικά, επαγγελματικά κ.α.) ότι «ο πραγματικός  εμπίπτουν και στις προστατευτικές για τον αθλητισμό συνταγματικές διατάξεις, αλλά και στις σχετικές ρυθμίσεις της αθλητικής νομοθεσίας! γ) Το σωματείο και χωρίς ΕΑΑ υφίσταται νόμιμα.

Η ΕΑΑ είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του σωματείου, που για άλλα τμήματα /αθλήματα μπορεί να την έχει και για άλλα όχι! Όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις το Κράτος υποχρεούται να δώσει την ΕΑΑ , η οποία όμως δεν αποτελεί «άδεια λειτουργίας του σωματείου»!

– Το ίδιο και η εγγραφή στο «Μητρώο» με την απειλή της απαγόρευσης συμμετοχής του σωματείου σε αθλητική δραστηριότητα των Ομοσπονδιών στις οποίες είναι μέλος παραβιάζει το Σύνταγμα! Γιατί ουσιαστικά οδηγεί σε κατάργηση/διάλυση του σωματείου από το Κράτος (διοίκηση) χωρίς την έκδοση δικαστικής απόφασης, που είναι συνταγματική επιταγή!

– Επιτομή της άθλιας νομοθεσίας είναι ασάφεια της διάταξης όπου μπορεί να συμβεί και ο εξής παραλογισμός: Σωματείο με ΕΑΑ να «διαγράφεται» (αδρανοποιείται) αν δεν εγγραφεί στο Μητρώο! Και άλλα πολλά που θα τα αναπτύξουν οι ειδικοί..

Απλώς με θλίψη θα διαπιστώσουμε, άλλη μια φορά, οι φίλαθλοι όσοι δεν έχουμε συμφέροντα (πολιτικά, επαγγελματικά κ.α.) ότι «ο πραγματικός αθλητισμός, η ανάπτυξη ή βελτίωση τω υποδομών και της ποιότητά του…) δεν απασχολούν ποτέ τους πολιτικούς και τους αρμόδιους υφυπουργούς!

Νομίζουν ότι με πρόχειρες παρεμβάσεις, έργα βιτρίνας και διευκολύνσεις κάποιων προσώπων θα κερδίσουν την αποδοχή και ψήφο των φιλάθλων-πολιτών! Δεν έχει συμβεί ποτέ και καλό είναι κάποτε να το καταλάβουν γιατί δεν ζούμε και στην εποχή των χωροφυλάκων και των μαγκουροφόρων…

Διαβάστε επίσης:

Η «Μακιαβελική» νομοθεσία Αυγενάκη στο μικροσκόπιο της νομικής επιστήμης!

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Μαμουζέλος

Άφησε το αγωνιστικό τρέξιμο στο στίβο για τις νομικές σπουδές και την δημοσιογραφία, όπου έμεινε επαγγελματικά για 40 χρόνια, δουλεύοντας στην τηλεόραση, σε αθλητικές & πολιτικές εφημερίδες, περιοδικά & ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μάλλον είναι ρέκορντμαν Ελλάδας, αφού ταξίδεψε σε 36 χώρες 5 ηπείρων, σε πάνω από 110 πόλεις, κάλυψε 13 ΟΑ (θερινούς/χειμερινούς), 33 Παγκόσμια & Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στίβου (ανοικτού/κλειστού) 4 Μουντιάλ & 1 Euro ποδοσφαίρου, 6 Μεσογειακούς και αμέτρητους αγώνες πολλών σπορ! Εμβάθυνε στον αθλητισμό και στα ΜΜΕ μέσα από διάφορους τομείς δράσης και εμπειριών, εμπνεύσθηκε τον τίτλο της εφημερίδας Sportime (1994) και εισήγαγε στην ΕΡΤ τους χειμερινούς ΟΑ (1992)! Τιμήθηκε από το Ίδρυμα Μπότση, την ΕΟΕ, τον ΣΕΓΑΣ κ.α. φορείς. Συγγραφέας ή 6 βιβλίων, γράφει θέματα & άρθρα για να ενοχλείται η εξουσία & να μαθαίνουν οι νεότεροι…