Ίσως η πιο ιστορική ομάδα σκυταλοδρομίας από καταβολής ολυμπιακών αγώνων και στίβου η ομάδα 4χ100 των ανδρών της Τζαμάικα, θα μείνει εκτός των ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο.

Μια εξέλιξη- βόμβα που ταράζει τα νερά στον κόσμο του στίβου, την οποία δεν περίμενε κανείς, είναι αυτή της μη συμμετοχής της ομάδας σκυταλοδρομίας 4χ100 ανδρών της Τζαμάικα στους επερχόμενους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Να θυμίσουμε πως το παγκόσμιο ρεκόρ στα 4χ100 των ανδρών ανήκει στην Τζαμάικα. όταν πριν από εννέα χρόνια, στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012 οι Νέστα Κάρτερ, Μίκαελ Φρέιτερ, Γιόχαν Μπλέικ και Γιουσέιν Μπόλτ είχαν καταφέρει να τρέξουν κάτω(!) από 37 δευτερόλεπτα, τερματίζοντας στο εξωπραγματικό 36.84.

Φέτος, η ομάδα 4χ100 ανδρών της Τζαμάικα δεν θα έχει καν την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση της στους ολυμπιακούς, μιας και η ομοσπονδία στίβου της χώρας αποφάσισε να αποφάσισε να μην κατεβάσει αποστολή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών της Σιλέσια λόγω του ότι θεώρησε πως θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες και αρκετή ταλαιπωρία στην μετάβαση από την Τζαμάικα στην Πολωνία. Η μη συμμετοχή της στην Σιλέσια σε συνδυασμό με το γεγονός πως είχε μείνει εκτός τελικού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Ντόχα το 2019, την αφήνουν εκτός ολυμπιακών αγώνων για πρώτη φορά από το 1976.

Μάλιστα, ο αποκλεισμός της χώρας αυτής από την μεγαλύτερη διοργάνωση της τετραετίας, σημαίνει αυτόματα,  πως θα κερδίσει άλλη ομάδα το χρυσό στο Τόκιο έπειτα 17 χρόνια και τρεις ολυμπιάδες. Αφού, τελευταία φορά που δεν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο η ομάδα 4χ100 ανδρών της Τζαμάικα σε ολυμπιακούς ήταν το 2004 στην Αθήνα. Για την ιστορία εκεί είχε κερδίσει η Μεγάλη Βρετανία, με τους Τζέισον Γκάρντενερ, Ντάρεν Κάμπελ, Μάρλον Ντέβονις και Μαρκ Λιούις Φραντσις τερματίζοντας σε 38.07.