Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει αεροπλάνα; Κι όμως, συνέβη!

Το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου έγινε πραγματικότητα και το Μάρτιο του 1926 όταν η Ελλάδα κατασκεύασε αεροπλάνο!

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει αεροπλάνα; Κι όμως, συνέβη!

Στους πρώτους μήνες του 1926, η φτωχή Ελλάδα σε συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία παρουσίασε το πρώτο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στη χώρα μας. Φυσικά δε σας κρύβουμε ότι η έμπνευση για το όλο θέμα ήταν η αγορά των Rafale και η θριαμβευτική υποδοχή τους. Τότε, 96 χρόνια πριν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε όραμα να κατασκευαστούν αεροπλάνα στην Ελλάδα!

Το ρεπορτάζ που παρουσιάζουμε αλιεύτηκε στην εφημερίδα «Βραδυνή» στις 13 Μαρτίου του 1926. «Το πρώτον αεροπλάνον ελληνικής κατασκευής» είναι ο τίτλος. Και συνεχίζουμε:

«Το πρώτον αεροπλάνον, που κατεσκευάσθη εν Ελλάδι υπό του εργοστασίου Φαλήρου και του οποίου δοκιμαστικαί πτήσεις έγινον σήμερον το πρωί εις το Αεροδρόμιον του Τατοϊου. Το αεροπλάνον τούτο δύναται να εκσφενδονίση τορπίλλην βάρους 600 χιλιογράμμων. Αι σημεριναί δοκιμαστικές πτήσεις έγιναν υπό του άγγλου συνταγματάρχου της αεροπορίας κ.Σέμπιλ. Η φωτογραφία ελήφθη υπό του ειδικού φωτογράφου της «Βραδυνής» την στιγμήν καθ’ ην το αεροπλάνον μετεφέρετο εις το αεροδρόμιον του Τατοϊου»

Φυσικά κι αναζητήσαμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτή την είδηση που έχει ιστορικό ενδιαφέρον.

Διαβάζουμε λοιπόν στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας

«Το Βέλος ήταν το πρώτο επιχειρησιακό αεροσκάφος που κατασκευάσθηκε στην Ελλάδα, ως μια βρετανική σχεδίαση της εταιρείας Blackburn, η οποία είχε αναλάβει και την οργάνωση του Εργοστασίου Αεροπλάνων Φαλήρου (ΕΑΦ). Τέσσερα αεροσκάφη αγοράσθηκαν και άλλα δώδεκα κατασκευάσθηκαν στο ΕΑΦ και όλα αρχικά είχαν πλωτήρες, αφού προορίζονταν για το Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα (ΝΑΣ)»

Το λιγουρεύεστε; Το πρώτο αεροπλάνο ελληνικής κατασκευής, πριν από 96 χρόνια

Η συνέχεια έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς περιγράφει τα χαρακτηριστικά του αεροπλάνου το οποίο μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) ιδρύθηκε το 1925 με έδρα το Παλαιό Φάληρο, μετά από σχετική απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τη συνεργασία της Βρετανικής Εταιρείας BLACKBURN.

Δείτε τη συνέχεια στο nikosgrafei.blogspot.com

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο