ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Ομπράντοβιτς δεν ήταν το φαβορί για τον Παναθηναϊκό

Η 4η Ιουνίου 1999 σήμανε την αρχή του χρυσού βιβλίου που γράφτηκε ανάμεσα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Παναθηναϊκό και είχε διάρκεια 14 ετών.
Ο Ομπράντοβιτς δεν ήταν το φαβορί για τον Παναθηναϊκό

Η 4η Ιουνίου 1999 σήμανε την αρχή του χρυσού βιβλίου που γράφτηκε ανάμεσα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Παναθηναϊκό και είχε διάρκεια 13 ετών.

Όμως πριν υπογράψει ο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό είχαν συμβεί πάρα πολλά. Τα περισσότερα ο κόσμος είτε δεν τα γνωρίζει είτε δεν τα θυμάται. Κι όμως, υπήρξε μεγάλο παρασκήνιο όπως επίσης υπήρξαν κι αρκετές θεωρίες συνωμοσίας.

Αρχίζουμε από τα βασικά: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν ήταν το μεγάλο φαβορί ώστε ν’ αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Τις λεπτομέρειες τις γνωρίζουν ελάχιστοι αλλά είναι γεγονός ότι το βασικό όνομα που ακουγόταν ήταν εκείνο του Γιάννη Ιωαννίδη. Το δεύτερο δεν ήταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς! Κι αυτή είναι η αλήθεια… Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα «μεγάλωσε» δίπλα στον Τάνιεβιτς στο Τριέστε. Τον πήρε 19 ετών και τον έκανε το νεότερο σε ηλικία ξένο παίκτη στην ιστορία του πρωταθλήματος Ιταλίας. Παράλληλα, στο Τριέστε πρώτα και στο Μιλάνο μετά τον είχε προπονητή ο Νάντο Τζεντίλε.

Οι δυο τους λοιπόν πίεζαν όσο μπορούσαν τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο ώστε να προχωρήσει στη λύση του Τάνιεβιτς. Όμως πρώτα θα έπρεπε να λυθεί το θέμα του Ιωαννίδη.

Ο «ξανθός» μόλις είχε ολοκληρώσει ένα χρόνο ανάπαυσης μετά το «αντίο» του στην ΑΕΚ. Κι ετοιμαζόταν να επιστρέψει στους πάγκους.

Εδώ όμως υπήρχε ένα θέμα.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος και ο Τάκης Μπαλτάκος ήταν… αναφανδόν υπέρ της έλευσης του Γιάννη Ιωαννίδη στον Παναθηναϊκό. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, όμως ήταν κάθετα αντίθετος. Κι όταν λέμε «κάθετα» εννοούμε ότι δεν άκουγε κουβέντα.

Τότε έγινε κάτι που ακόμα δεν έχει εξηγηθεί…

Ξαφνικά στις εφημερίδες έφτασε ένα fax από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού Μοσχάτου. Που ανέφερε, ως ανακοίνωση, ότι τάσσεται υπέρ της πρόσληψης του Γιάννη Ιωαννίδη στον Παναθηναϊκό!

Ήταν κάτι σημαντικό. Που λίγες ώρες μετά, όμως, έμπλεξε την κατάσταση αντί να την ξεμπερδέψει.

Διότι πολύ απλά αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος Σύνδεσμος Φιλάθλων… δεν υπήρχε. Δεν ήταν καταχωρημένος πουθενά…

Απίστευτο;

Το σύνολο των φίλων του Παναθηναϊκού δεν ήθελε με τίποτα να δει τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο. Τον είχε συνηθίσει ως μεγάλο αντίπαλο, τόσο με τον Άρη όσο και με τον Ολυμπιακό αλλά και μετά με την ΑΕΚ. Οι «πληγές» ήταν ανοιχτές.

Μάλιστα μετά το θριαμβευτικό πέμπτο ματς στο ΣΕΦ, στις 20 Μαϊου 1999, όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα, οι φίλοι του Παναθηναϊκού έστειλαν το μήνυμα. Δεν είχαν περάσει παρά μερικά λεπτά όταν στο ΣΕΦ κι ενώ η ομάδα πανηγύριζε τον τίτλο, ακούστηκε το σύνθημα από τους χιλιάδες φίλους του «τριφυλλιού» που είχαν βρεθεί εκεί:

«Ποτέ μη φέρεις τον ξανθό, αυτό μονάχα σου ζητώ, πάρε όποιον άλλο θες και μη ξεχνάς το χθες…»

(Υπάρχει και συνέχεια αλλά είναι υβριστική)

Και μετά όλοι μαζί φώναξαν ρυθμικά το όνομα του θριαμβευτή προπονητή, Λευτέρη Σούμποτιτς, που οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε δύο σερί πρωταθλήματα.

Όμως ο Σούμποτιτς δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνει στον Παναθηναϊκό. Όπως και ο Ντίνο Ράτζα αλλά και ο Νίκος Οικονόμου. Η απόφαση ήταν ειλημμένη.

Κι ενώ το σίριαλ με τον Ιωαννίδη κρατούσε, ο ίδιος ο «ξανθός» αποφάσισε να δώσει ένα τέλος.

Είχαμε φτάσει στις 2 Ιουνίου. Ο Ολυμπιακός και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχαν αποφασίσει να χωρίσουν τους δρόμους τους. Ο Σωκράτης Κόκκαλης πήρε τηλέφωνο τον Γιάννη Ιωαννίδη.

«Γιάννη έλα να ξαναφτιάξουμε την ομαδάρα» φέρεται να του είπε. Ο Ιωαννίδης άλλο που δεν ήθελε. Σε δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό προανήγγειλε την επιστροφή του στον Ολυμπιακό και πέταξε την εξής ατάκα:

«Δε μπορώ να διχάσω τον κόσμο του Παναθηναϊκού, ούτε και να δημιουργήσω πρόβλημα στην οικογένεια Γιαννακόπουλου. Ευχαριστώ πάντως όσους με ήθελαν αλλά και όσους δεν με ήθελαν»!

Το κεφάλαιο «Ιωαννίδης» έκλεισε ολοκληρωτικά για τον Παναθηναϊκό. «Φοβήθηκε ο Γιάννης το θεριό» έγραψε εύστοχα τότε η «Αθλητική Ηχώ» επισημαίνοντας ότι ο Ιωαννίδης ουδέποτε ανέλαβε μια ομάδα που βρισκόταν στην κορυφή! Και η ίδια εφημερίδα έκανε την αποκάλυψη: «Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έρχεται στον Παναθηναϊκό»!

Κι έτσι ήταν…

Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήθελαν να φέρουν τον καλύτερο. Ο Ζοτς μόλις είχε μείνει ελεύθερος από την Μπένετον Τρεβίζο και τα αδέρφια τον ήθελαν. Έκαναν στην άκρη την περίπτωση Τάνιεβιτς (τον οποίο πρότεινε και ο… Μπόζινταρ Μάλκοβιτς) αλλά και τον Γιόνας Καζλάουσκας που είχε αυτοπροταθεί! Είχε δώσει την κάρτα του στον Παύλο Γιαννακόπουλο.

Ο Ομπράντοβιτς τότε είχε τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με Παρτιζάν, Μπανταλόνα και Ρεάλ. Δύο Κύπελλα Σαπόρτα με Ρεάλ και Μπένετον Τρεβίζο. Ήταν πρώτος προπονητής στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας με χρυσά στο Ευρωμπάσκετ του ’97 και στο Παγκόσμιο του ’98 αλλά και αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ’96. Ήθελαν τον καλύτερο και τον πήραν.

Το τι ακολούθησε είναι γνωστό.

Για 13 χρόνια η οικογένεια Γιαννακόπουλου ξόδεψε πολλά χρήματα αλλά είχε βρει τον άνθρωπο που θα τα εξαργύρωνε με τίτλους! Και με τι τίτλους. Στα 13 χρόνια του Ομπράντοβιτς ο Παναθηναϊκός κατέκτησε 5 τρόπαια Euroleague, 11 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα Ελλάδας. Σύνολο 23 τρόπαια…

Έστω κι αν τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έγινε μεγάλο μέρος της χρυσής ιστορίας του Παναθηναϊκού και ταυτίστηκε μαζί του.

Ανακοινώθηκε σαν σήμερα, 4 Ιουνίου του 1999. Και παρουσιάστηκε στο roof garden του Hilton τέσσερις μέρες αργότερα.

Κι όμως… Δεν ήταν η πρώτη επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρτιζάν και Ζοτς και πάλι μαζί!

Ο Βασιλακόπουλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αυγενάκης

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College