ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφορία: Τέλος οι δηλώσεις διαζυγίου, γάμου και θανάτου

Εφορία: Λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι φορολογούμενοι κάθε φορά που άλλαζε η οικογενειακή τους κατάσταση ή απλά ο αριθμός ταυτότητας, δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Εφορία: Τέλος οι δηλώσεις διαζυγίου, γάμου και θανάτου

Εφορία: Λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι φορολογούμενοι κάθε φορά που άλλαζε η οικογενειακή τους κατάσταση ή απλά ο αριθμός ταυτότητας, δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα υπάρξει ψηφιακή διασύνδεση των υπηρεσιών και των μητρώων.

Με αυτόν τον τρόπο, τα ληξιαρχεία και η αστυνομία θα συνδέονται ηλεκτρονικά με την εφορία και έτσι πλέον η ενημέρωση θα γίνεται αυτόματα, χωρίς την υποβολή δήλωσης από τον φορολογούμενο.

Ουσιαστικά το Φορολογικό Μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα όταν υπάρχουν αλλαγές, όπως ο γάμος, η απόκτηση παιδιού, ο θάνατος, κάποια αλλαγή στα στοιχεία της ταυτότητας και άλλες.

Ειδικότερα με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών και το Μητρώο Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, το Φορολογικό Μητρώο θα ενημερώνεται χωρίς την υποβολή δήλωσης:

•    με τις μεταβολές στα στοιχεία φορολογουμένων, που αφορούν τα ληξιαρχικά γεγονότα του γάμου, της λύσης αυτού, της σύναψης και της λύσης συμφώνου συμβίωσης και του θανάτου,

•    με τις μεταβολές, που αφορούν στα στοιχεία ταυτότητας των φυσικών προσώπων και αναγράφονται στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών και του αστυνομικού προσωπικού καθώς και

•    με τα δελτία των ακυρωμένων και απολεσθέντων ταυτοτήτων, μόνο για φορολογούμενους που ο Α.Φ.Μ. τους έχει ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης.

Όπως δήλωσε, εξάλλου, ο νέος υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει καθολικά τέλος στις ουρές και τις διακινήσεις εγγράφων στις δημόσιες υπηρεσίες από τους πολίτες.

«Φτιάξαμε ένα νέο υπουργείο, στο οποίο συγκεντρώσαμε όλες τις βασικές ψηφιακές αρμοδιότητες του κράτους σε μία νέα δομή, από την οποία αφαιρέσαμε την αρμοδιότητας της επικοινωνίας», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικός στόχος «είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η απλοποίηση, να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας πιο εύκολη».

«Πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαλειτουργικότητα, τα μητρώα να μιλούν μεταξύ τους και να μην κινούν οι πολίτες έγγραφα από τη μία υπηρεσία στην άλλη», υπογράμμισε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εφορία: Τέλος οι δηλώσεις διαζυγίου, γάμου και θανάτου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.