ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλογές 2022: Πάμε στις κάλπες χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία

Η μη ολοκλήρωση της απογραφής μέχρι σήμερα αναμένεται να έχει μεγάλες συνέπειες στις εκλογές του 2022 που έρχονται το Φθινόπωρο.
Εκλογές 2022: Πάμε στις κάλπες χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία

Οι εκλογές του 2022 είναι όλο και πιο κοντά με τις πιθανές ημερομηνίες να έχουν γίνει γνωστές σε περίπτωση που η διαδικασία γίνει πρόωρα.

Ωστόσο στον αέρα αιωρείται ένα μεγάλο ερώτημα: Θα γίνουν οι εκλογές του 2022 με επικαιροποιημένα στοιχεία της φετινής χρονιάς ή θα προχωρήσουμε σε εκλογές με στοιχεία του 2011;

Ο λόγος που υπάρχει η περίπτωση να γίνουν εκλογές το ερχόμενο Φθινόπωρο χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία είναι ότι η απογραφή που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί!

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού 7 μήνες μετά το ξεκίνημά της και ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι τα πρώτα στοιχεία έδειξαν τεράστια υποκαταγραφή του πληθυσμού.

Τρέχουν και δε φτάνουν οι υπεύθυνοι στην ΕΛΣΤΑΤ ενώ έχει συσταθεί και μια επιτροπή η οποία προσπαθεί να βρει λύσεις για να διορθωθεί η κατάσταση.

Την ίδια ώρα οι Δήμοι, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, κάνουν τα δικά τους αιτήματα για διόρθωση των λαθών καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση της απογραφής από τον πραγματικό πληθυσμό τους τόσα περισσότερα λεφτά χάνουν από τις χρηματοδοτήσεις του κράτους.

Τα μεγάλα λάθη της απογραφής εντοπίζονται στο γεγονός ότι δόθηκε ένα νέο σύστημα για απογραφή χωρίς να έχει δοκιμαστεί προηγουμένως αλλά και στο ότι μεγάλος αριθμός από τους εργαζόμενους της ΕΛΣΤΑΤ δεν είχε εμπειρία. Ακόμη η προώθηση της απογραφής και η σωστή ενημέρωση για το τι προσφέρει κρίνονται ελλιπείς.

Εκλογές 2022: Εκλογικός χάρτης με στοιχεία του 2011!

Αν τα στοιχεία δεν προλάβουν να διορθωθούν εγκαίρως τότε οι εκλογές σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθούν με στοιχεία από την απογραφή του 2011.

Όπως εκτιμά στο Lifo.gr πολιτικός που έχει γνώση των προβλημάτων, οι διορθώσεις που θα γίνουν εκ των υστέρων δε μπορούν να είναι μεγάλης έκτασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα αποτελέσματα τα οποία θα βγάλουν οι επιτροπές θα αποτελέσουν τη βάση για την διαδικασία των εκλογών.

Τι σημαίνει λάθος καταγραφή του πληθυσμού; Σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τις έδρες και ένας λανθασμένος εκλογικός χάρτης. «Θα έχει παράπλευρες απώλειες μια αποτυχία της απογραφής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απογραφή είναι βασικό εργαλείο σε όλες τις χώρες για την άσκηση πολιτικής αλλά και του σχεδιασμού για τις πολιτικές υποδομές, την εκπαίδευση, την απασχόληση κτλπ.

Σύμφωνα και με τον πολιτικό επιστήμονα Γιάννη Μαυρή η μεταβολή του πληθυσμού μέσα στα τελευταία 10 χρόνια είναι τεράστια.

Ο ρόλος της απογραφής για τις εκλογές είναι κρίσιμος καθώς σύμφωνα με το σύνταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται και ο αριθμός των βουλευτών της.

«Οι εκλογές του 2022 θα γίνουν με την προηγούμενη απογραφή του 2011 που δεν αποτυπώνει τις πληθυσμιακές μεταβολές που έχουν συμβεί.»

Fuel pass 2: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Μέχρι πότε πρέπει να καταναλωθούν τα λεφτά

Power Pass: Αλλαγή στις αιτήσεις μετά την κατακραυγή

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εκλογές 2022: Πάμε στις κάλπες χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις