ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμετική δήλωση γείτονα για τη 12χρονη στον Κολωνό: Δεν είναι βιασμός, γιατί «καθόταν» και έμοιαζε με 18!

Ανεκδιήγητα και εξοργιστικά τα όσα είπε ένας γείτονας του Ηλία Μίχου - Απαράδεκτο να παίζονται τέτοιες απόψεις στην ελληνική τηλεόραση
Εμετική δήλωση γείτονα για τη 12χρονη στον Κολωνό: Δεν είναι βιασμός, γιατί «καθόταν» και έμοιαζε με 18!

Κολωνός – Βιασμός 12χρονης: Τι άλλο θα ακούσουμε πια στην ελληνική τηλεόραση; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσει το επίπεδο της ενημέρωσης και του σχολιασμού που γίνεται πάνω σε σοβαρά θέματα της κοινωνίας;

Από την μέρα που ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση του Κολωνού, ουκ ολίγοι σχολιαστές σε κανάλια έχουν εκστομίσει τερατολογίες, σχολιάζοντας το 12χρονο κοριτσάκι. Ακούσαμε και διαβάσαμε αναφορές για «πελάτες» της 12χρονης (!), για «ερωτική πράξη» (!) ή για το ότι το κοριτσάκι «πήγε με 10 άτομα».

Λέξεις και χαρακτηρισμοί που επιχειρούν να «σουλουπώσουν» την κτηνωδία, αντί να την αναδείξουν στην απόλυτη ωμότητα της, το ότι δηλαδή ένα ανήλικο κοριτσάκι του δημοτικού παρασύρθηκε στα δίχτυα διεστραμμένων ανθρώπων και βιάστηκε επανειλημμένως από ένα κύκλωμα παιδεραστών που πλήρωναν για να κακοποιούν ένα παιδικό κορμάκι.

Και τώρα έρχεται μια ακόμα εμετική τοποθέτηση που εκτοξεύει την ενοχοποίηση του θύματος σε άλλα επίπεδα, και δημιουργεί σάστισμα για το που βαδίζουμε ως κοινωνία. Γείτονας του Ηλία Μίχου ισχυρίστηκε πως το παιδί δεν βιάστηκε από τους διεστραμμένους, γιατί… «κάθισε»!

«Δε νομίζω να είναι βιασμός, γιατί απ’ ότι ακούω από όλα τα ρεπορτάζ ‘’καθόταν’’ το κοριτσάκι. Δεν είναι βιασμός», είπε ο ανεκδιήγητος «γείτονας».

Η ρεπόρτερ μην μπορώντας να πιστέψει σε αυτό που ακούει, έσπευσε να του υπενθυμίσει πως μιλάμε για κοριτσάκι. Και εκείνος απάντησε απτόητος πώς να μεν είναι κοριτσάκι άλλα απ’ ότι ακούει έμοιαζε για… 18-19 χρονών!

Δηλαδή κατά αυτήν την τερατώδη αντίληψη, δεν φταίει το κύκλωμα των παιδεραστών γι’ αυτή την κτηνωδία, άλλα το ίδιο το κοριτσάκι του δημοτικού που «τα ήθελε» και που η εμφάνιση της… «παραπλάνησε» τους βιαστές! Σα να έχει ένα 12χρονο κοριτσάκι την αντιληπτικότητα να εναντιωθεί στον βιασμό, στην σεξουαλική εκμετάλλευση και τις αρρωστημένες πράξεις που της επέβαλλε ένας 53χρονος μαστροπός!

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτά που ακούμε.

Ο κάτοικος της περιοχής, μετά τα όσα αδιανόητα είπε δεν παρέλειψε να κάνει στο τέλος και μια φιλοφρόνηση στο κοινωνικό «στάτους» της οικογένειας του Ηλία Μίχου! Συγκεκριμένα είπε: «Εσείς ήρθατε εδώ να μάθετε τι είναι η οικογένεια, είναι μια από τις καλύτερες οικογένειες. Ούτε προβλήματα έχουν δημιουργήσει ποτέ, ούτε η μάνα…».

Ας δεχθούμε πως για τις ανάγκες του ρεπορτάζ έτυχε και ένας περαστικός που λέει ανισόρροπα πράγματα. Ο λόγος για να παιχτεί στον «αέρα» αυτή η εμετική άποψη, ποιος είναι ακριβώς; Θα ωφεληθεί ο τηλεθεατής; Θα βγει κερδισμένη σε κάτι η κοινωνία; Απόψεις σαν και αυτές δεν λειτουργούν σαν «πλυντήριο» της διεστραμμένης δράσης των ενόχων; Δεν κακοποιούν έτι περεταίρω την ήδη τραυματισμένη ψυχή του κοριτσιού; Δεν περνούν το καταστροφικό μήνυμα πως τα κακοποιημένα θύματα κινδυνεύουν να παρουσιαστούν ως «θύτες», αν μιλήσουν;

Επιτέλους, δεν πρέπει να λειτουργήσει ένα φίλτρο ευαισθησίας στον τρόπο που παρουσιάζονται τόσο ευαίσθητα θέματα; Αν τα διάφορα ΜΜΕ προβάλλουν τον ισχυρισμό πως επιθυμούν εξυγίανση της κοινωνίας, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να μας απαλλάξουν από δημόσιες απόψεις που κακοποιούν υπολήψεις θυμάτων, άλλα και την ίδια την κοινή λογική.

Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να ακουστεί τέτοια άποψη ντροπής, στην ελληνική τηλεόραση. Απεναντίας υπήρχαν 1000 λόγοι για μην προβληθεί ποτέ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εμετική δήλωση γείτονα για τη 12χρονη στον Κολωνό: Δεν είναι βιασμός, γιατί «καθόταν» και έμοιαζε με 18!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.