ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστροφή ΦΠΑ σε 24 ώρες: Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Στην απλοποίηση των διαδικασιών με βάση ένα νέο πληροφοριακό σύστημα στοχεύει το οικονομικό επιτελείο. Επιστροφή ΦΠΑ εντός 24 ωρών!
Επιστροφή ΦΠΑ σε 24 ώρες: Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Επιστροφές-εξπρές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, εγκαινιάζοντας μια νέα διαδικασία με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Η επιτάχυνση των επιστροφών, η οποία αποτελεί μία από τις παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας που περιλαμβάνονται στον “μπλε φάκελο” του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα στηριχθεί στη δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος.

Αυτό θα απλοποιήσει τις διαδικασίες, ενώ οι διασταυρώσεις θα γίνονται αυτομάτως, με αποτέλεσμα να απαιτείται ελάχιστος χρόνος προκειμένου να επιστραφεί ο ΦΠΑ στους δικαιούχους.

Στόχος είναι εντός ενός 24ωρου να ολοκληρώνεται η διαδικασία που θα είναι απλή: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτημα, θα λαμβάνουν άμεσα, από τη στιγμή που υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ, την επιστροφή φόρου.

Επιστροφή ΦΠΑ σε 24 ώρες: Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια προκειμένου να λαμβάνουν πρώτες τις επιστροφές φόρων:

1) Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών να μη διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

2) Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

3) Να μη χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, το οικονομικό επιτελείο έχει ακόμα τη δυνατότητα να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και τον μέσο τζίρο που πραγματοποιεί, αλλά και να υπολογίζει τον ΦΠΑ που πρέπει να εισαχθεί κάθε έτος.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επιστροφή ΦΠΑ σε 24 ώρες: Οι όροι και οι προϋποθέσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.