×

Τελευταία Νέα

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

Αμερικανικές Εκλογές

Live Games•LIVE

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Κορονοϊός: Τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα (vids)


Μιχάλης Γκιουλένογλου

Κορονοϊός: Τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα (vids)


Κορονοϊός: Η κατάσταση στα εργασιακά διαφοροποιήθηκε λόγω ανωτέρας βίας. Και το κράτος προσπαθεί να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους.

Στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη δεν υπάρχει αναφορά για το Δώρο Πάσχα, το οποίο πλησιάζει στις ημερομηνίες καταβολής του.

Τι θα συμβεί με αυτό;

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι θα καταβληθεί κανονικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός – Πιερία: 51 DJs βγαίνουν στα μπαλκόνια και στήνουν πάρτι

Ωστόσο, οι εταιρίες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, λόγω του κορονοϊού τι θα κάνουν;

Ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει το δώρο του Πάσχα κατ΄αναλογία από την 1/1/ 2020 έως την ημέρα αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος επιχείρησε να ξεδιαλύνει την κατάσταση:

«Η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων με κρατική απόφαση συνιστά ανωτέρα βία, η οποία απαλλάσσει τον εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής μισθού. Αναφορικά με το δώρο Πάσχα, επισημαίνεται ότι αυτό αντιστοιχεί στο ήμισυ του μηνιαίου μισθού του εργαζομένου.

Ο εργαζόμενος δικαιούται το πλήρες ποσό, εφόσον εργάστηκε από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Σε διαφορετική περίπτωση δικαιούται να λάβει αναλογία του δώρου Πάσχα σύμφωνα με τις ημέρες εργασίας του.

Εν προκειμένω, οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις ανεστάλη η λειτουργία τους, οφείλουν να καταβάλουν στους εργαζόμενους την αναλογία του δώρου Πάσχα, η οποία αντιστοιχεί στις ημέρες εργασίας αυτών από 1η Ιανουαρίου μέχρι την ημέρα αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης.

Υποχρεούνται να καταβάλουν δώρο Πάσχα οι εργοδότες, οι οποίοι προληπτικά αναστέλλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους;

Εν προκειμένω, ο εργοδότης ο οποίος αυτοβούλως επιλέγει να αναστείλει τη λειτουργία της επιχειρήσεώς του, καθίσταται υπερήμερος ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών των εργαζομένων.

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αλλά ο εργοδότης οφείλει να τους καταβάλει μισθό.

Αντιστοίχως, οφείλει να τους καταβάλει και ολόκληρο το δώρο Πάσχα».

ΒΡΕΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΔΩ

Sportime Extras