ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις-Αναδρομικά: Πότε έρχονται επιστροφές από την Εισφορά Αλληλεγγύης

Σχέδιο πληρωμών για τα αναδρομικά που κέρδισαν οι συνταξιούχοι μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και για τις επιστροφές της ΕΑΣ στους συνταξιούχους του Δημοσίου επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Συντάξεις-Αναδρομικά: Πότε έρχονται επιστροφές από την Εισφορά Αλληλεγγύης

Συντάξεις-Αναδρομικά: Μέσα από το Sportime είχατε διαβάσει πως μέσα στο καλοκαίρι έρχονται πληρωμές για χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά και τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι.

Όπως αναφέρει το eleftherostypos.gr, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ρύθμιση για αναδρομικά από τις κρατήσεις ΕΑΣ στις συντάξεις 380.000 συνταξιούχων του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση θα έχει να καταβάλει ένα ποσό αναδρομικών που κατ’ ελάχιστο θα είναι τα 400 εκατ. ευρώ της ΕΑΣ σε 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και τα 600-700 εκατ. ευρώ από επικουρικές και Δώρα σε άλλους 400.000 κυρίως από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Στο μεν Δημόσιο δικαιούχοι αναδρομικών ΕΑΣ είναι όσοι παίρνουν κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μικτά, γιατί από εκεί και πάνω επιβάλλεται η ΕΑΣ, στα δε Ταμεία του ιδιωτικού τομέα οι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ και είχαν κάνει δικαστική προσφυγή μέχρι 31/7/2020.

Το ενδιάμεσο κόστος θα ήταν να πάρουν το 1 δισ. οι 780.000 δικαιωθέντες συνταξιούχοι (Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και να δοθεί για λόγους ισονομίας και κυρίως για λόγους δικαιοσύνης ένα εφάπαξ ποσό μεταξύ 500 και 800 ευρώ σε όσους δεν άσκησαν προσφυγή, αλλά είχαν τις ίδιες μνημονιακές περικοπές. Το συνολικό κόστος σε αυτή την περίπτωση θα έφτανε στα 2 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να σπάσει σε δόσεις τριών ή περισσότερων ετών.

Τα ποσά από τις επιστροφές της ΕΑΣ ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ για υψηλόμισθους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων (δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, απόστρατους κ.ά.), ενώ για τους πολιτικούς συνταξιούχους (υπουργείων, δήμων, και δημόσιων οργανισμών) φτάνουν έως 6.530 ευρώ.

Οι επιστροφές ΕΑΣ είναι ανάλογες με το ύψος της σύνταξης. Οσοι είχαν αρχικές μικτές συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ δικαιούνται τα περισσότερα, γιατί είχαν κρατήσεις από 7% ως 14%. Οσοι είχαν κύριες μικτές συντάξεις από 1.400 έως 2.000 ευρώ θα πάρουν πιο λίγα, γιατί είχαν κράτηση 3% και 6% από την ΕΑΣ.




Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συντάξεις-Αναδρομικά: Πότε έρχονται επιστροφές από την Εισφορά Αλληλεγγύης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.