ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταϊκούρας: «Τόσα χρήματα αναλογούν στην Ελλάδα από την απόφαση του Eurogroup»

Κεφάλαια περίπου 7-8 δισ. ευρώ συνολικά αναλογούν στην Ελλάδα από τις αποφάσεις του Eurogroup, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Σταϊκούρας: «Τόσα χρήματα αναλογούν στην Ελλάδα από την απόφαση του Eurogroup»

Κεφάλαια ύψους 7-8 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά είναι αυτά που αναλογούν στην Ελλάδα με βάση τα εργαλεία (πρόγραμμα SURE, ΕΤΕπ, ESM) που αποφασίστηκαν στο χθεσινό (9/4) Eurogroup. Αυτό είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι το πότε και πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα η ένταση και η έκταση της κρίσης, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, η πιθανή μελλοντική έξοδος στις αγορές, και μια σειρά άλλων προγραμμάτων που «τρέχουν» για την Ελλάδα.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία», είπε αρχικά κ ο Σταϊκούρας, προσθέτοντας, πάντως, πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός για την ενίσχυση της απασχόλησης (πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- δάνεια με ευνοϊκούς όρους) ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. «Μνημόνιο ούτως ή άλλως δεν υπάρχει», προσέθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος Ρομά Θεσσαλίας: «Λόγω κορονοϊού, δεν μπορούμε να κλέψουμε και να ζητιανέψουμε – Θέλουμε επίδομα!»

Εξάλλου ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πλήγμα στην οικονομία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την πανδημία, εξηγώντας ότι στο Eurogroup έγινε λόγος για ύφεση 5%-10%. Κάθε μήνας που είναι κλειστή η οικονομία μιας χώρας, φέρει απώλειες 2,5 μονάδων στο ΑΕΠ, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε για το αμέσως προσεχές διάστημα «…στοχευμένα μέτρα για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει δύο σκέλη, τον 12μηνο τουρισμό και τον εποχικό. Πάντως, είπε, οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν και στο πρόγραμμα της «πιστρεπτέας προκαταβολής, που έχει παραταθεί έως τις 21 Απριλίου και στην πλατφόρμα του οποίου έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 54.360 αιτήσεις. Στοχευμένα μέτρα θα υπάρξουν, επίσης, για την ενέργεια, την ακτοπλοΐα, τις μεταφορές και τον πρωτογενή τομέα».

Μάλιστα σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει παράταση για το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, απάντησε πως «…όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα τοποθετηθούμε. Προφανώς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Δρούμε πάντα έγκαιρα και με κοινωνική ευαισθησία».

Τέλος  ο κ. Σταϊκούρας είπε για μία ακόμη φορά ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις μετά το τέλος της κρίσης, για τις οφειλές των φορολογουμένων που έχουν σήμερα ανασταλεί και θα συσσωρευτούν τότε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σταϊκούρας: «Τόσα χρήματα αναλογούν στην Ελλάδα από την απόφαση του Eurogroup»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.