ΚΟΣΜΟΣ

Άνγκελα Μέρκελ: Η μέρα που δεν συγκράτησε τα δάκρυά της (photo)

Το τραγούδι «For me it should rain red roses», έκανε την Άνγκελα Μέρκελ, τέως καγκελάριο στη Γερμανία, να λυγίσει
Άνγκελα Μέρκελ: Η μέρα που δεν συγκράτησε τα δάκρυά της (photo)

Άνγκελα Μέρκελ: Με μία φαντασμαγορική τελετή που έγινε την Πέμπτη στη Γερμανία, η καγκελάριος αποχώρησε και επίσημα από την εξουσία.

Ένα γεγονός που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από την Αναλένα Μπέρμποκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα Ελληνοτουρκικά.

«Großer Zapfenstreich» ονομάζεται η υψηλότερη στρατιωτική τελετή στη χώρα, που εν προκειμένω αφορούσε εκείνη.

Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στρατιώτες που παιάνιζαν, βαδίζοντας με ακρίβεια ρολογιού, ενώ πραγματοποιήθηκε και λαμπαδηδρομία.

Έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, η Άνγκελα Μέρκελ δικαιούνταν να ζητήσει τρία τραγούδια για να παίξει η στρατιωτική μπάντα.

Ήταν κι αυτό ένα μέρος της παράδοσης της τελετής, αν και οι επιλογές της απερχόμενης καγκελαρίου δεν θεωρούνται συνηθισμένες.

Σκεφτείτε ότι δεν υπήρχαν στις παρτιτούρες της Ορχήστρας Bundeswehr τα punk τραγούδια των:

  • Νίνα Χάγκεν
  • Χίλντεγκαρντ Κνεφ

Το τραγούδι της Κνεφ, που φέρει τον τίτλο «For me it should rain red roses», έκανε την τέως καγκελάριο με το αυστηρό προφίλ να λυγίσει.

Η Μέρκελ προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, στο άκουσμά του.

Το τρίτο μουσικό θέμα που ζήτησε η απερχόμενη καγκελάριος ήταν ο ύμνος: «Μεγάλε Θεέ, σε δοξάζουμε».

Τι είπε η Άνγκελα Μέρκελ

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της απερχόμενης καγκελαρίου:

«Νιώθω ευγνωμοσύνη και ταπεινοφροσύνη. Ταπεινοφροσύνη μπροστά στην καγκελαρία, ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη. Πάντα γνώριζα ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική. Κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Τα 16 χρόνια ως Ομοσπονδιακή Καγκελάριος ήταν γεμάτα γεγονότα και συχνά πολύ προκλητικά. Με προκαλούσαν πολιτικά και προσωπικά και ταυτόχρονα με γέμιζαν πάντα.

Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας ειδικότερα έδειξαν πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη στην πολιτική, στην επιστήμη και στον κοινωνικό λόγο – αλλά και πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι.

Θα ήθελα να σας προτρέψω να βλέπετε πάντα τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου στο μέλλον και επίσης να αντιλαμβάνεστε τις μερικές φορές άβολες και αντιφατικές προοπτικές του άλλου ατόμου και να εργάζεστε για την εξισορρόπηση των συμφερόντων».

Photo με τη συγκινημένη Mέρκελ:

Μέρκελ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άνγκελα Μέρκελ: Η μέρα που δεν συγκράτησε τα δάκρυά της (photo)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.