Τουρκία: Βρήκαν πετρέλαιο σε χωράφι - Υπάρχει πετρέλαιο και στο Αιγαίο, λένε

«Πριν από πολύ καιρό, γεωλογικά δεδομένα έδειχναν ότι υπήρχαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο Πέλαγος. Επίσης, κλειστά πηγάδια υπάρχουν και στην Τουρκία», λέει πρύτανης της γειτονικής χώρας

Τουρκία: Πολύ υψηλής ποιότητας πετρέλαιο ανιχνεύθηκε στη μαύρη και εύφλεκτη ουσία που βγήκε από το πηγάδι γεώτρησης στον ελαιώνα του αγρότη Μουσταφά Γιουκσέλ στην περιοχή Γιαγκμπασάν της πόλης Σαλιχλί στην επαρχία της Μανίσα.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ανάλυσης, το 94% του υγρού είναι νερό και το 6% πετρέλαιο!

Κατά συνέπεια, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή.

Το ερώτημα είναι σε ποιον ανήκει το πετρέλαιο που εντοπίζεται σε ιδιωτική περιουσία.

Ο Σενάι Γιαλτσίν, πρύτανης του πανεπιστημίου Νισάντασι, τοποθετήθηκε για το ζήτημα μιλώντας στο CNN Türk.

Ιδού τι είπε:

«Πρέπει να δούμε τις μελέτες που έγιναν εκεί το 1998. Ευρήματα πετρελαίου βρέθηκαν στο Αλασεχίρ. Στην περιοχή αυτή καθιερώθηκε ένα σύστημα εξόρυξης 100 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. Λέγεται ότι μεταφράζεται σε περίπου 11.000.000 βαρέλια απόθεμα.

Αποδείχθηκε ότι η πεδιάδα Γκεντίζ έχει πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Δεν πρόκειται για ανακάλυψη, αλλά για σύμπτωση. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γίνει πιο κατανοητό αυτό. Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου έκανε την πρώτη έρευνα και μίλησε για ποιοτικό πετρέλαιο.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί το εξής. Υπάρχει ειδικό βάρος. Αυτή είναι η αναλογία της πυκνότητας του πετρελαίου προς την πυκνότητα του νερού. Επί του παρόντος, οι αναλογίες 94-6 μονάδες είναι αρκετά χαμηλές. Όσον αφορά στην απόδοση του πετρελαίου, θα πρέπει να υπολογιστεί η απόδοση της ποσότητας.

Η περιοχή είναι πολλά υποσχόμενη. Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου δήλωσε ότι προσανατολίζεται σε γεωτρήσεις στην περιοχή. Αυτό αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Το αμερικανικό ινστιτούτο πετρελαίου διαθέτει μονάδα API. Όσο υψηλότερη είναι η μονάδα API, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα. Επί του παρόντος, τα αποθεματικά κυμαίνονται από 25-28. Το πετρέλαιο Brent έχει τιμή API 34. Πριν από πολύ καιρό, γεωλογικά δεδομένα έδειχναν ότι υπήρχαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο Πέλαγος. Επίσης, κλειστά πηγάδια υπάρχουν και στην Τουρκία.

Κάθε σταγόνα έχει αξία. Πρέπει να δούμε από πού προέρχεται αυτή η διαρροή. Θα πρέπει να διανοιχθούν 20-30 πηγάδια και να γίνει η πραγματική αποτύπωση της κατάστασης. Η Τουρκία ακολουθεί πλέον την πολιτική να χρησιμοποιεί περισσότερο τους δικούς της πόρους και να αναζητά τις δικές της ευκαιρίες. Στην Τουρκία έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 150 περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της δεκαετίας του ’90, η βιομηχανία πετρελαίου θα ανθίσει στο μέλλον στην περιοχή.

Τα υπόγεια κοιτάσματα ανήκουν στο κράτος. Μετά τα ευρήματα στο Αλασεχίρ, οι αξίες των ακινήτων της περιοχής αυξήθηκαν ξαφνικά κατά 100 φορές. Τώρα μπορεί να καταγραφεί η ίδια κατάσταση. Οι πολίτες θα κάνουν υπομονή και θα βρεθεί λύση. Ο υπόγειος πλούτος ανήκει στο κράτος και το κράτος σίγουρα θα κάνει ό,τι χρειάζεται».

 

Ειδήσεις σήμερα

Αυτή η αγαπημένη σειρά επιστρέφει!

Survivor: «Τρελή» γκάφα του ΣΚΑΪ

Βασικός παίκτης θέλει να φύγει από τον Παναθηναϊκό!

 

Εδώ το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ από την Τουρκία: