ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκόπια: Άρθρα και δημοσιεύματα ακυρώνουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσίευση των εν λόγω άρθρων
Σκόπια: Άρθρα και δημοσιεύματα ακυρώνουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Προκλητικά δημοσιεύματα που δίνουν μια νέα… διάσταση στην προέλευση του όρου «Μακεδονία» ξεφουρνίζει η εφημερίδα novamakedonija από τα Σκόπια.

Πρόκεται για ένα εθνικιστικό παραλήρημα, το οποίο πυροδοτήθηκε από το έγγραφο της αυστραλιανής πρεσβείας στο Βελιγράδι από το 1998, το οποίο χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία», παραθέτοντας ενδιαφέρουσα περιγραφή για την προέλευσή του, όπως επισημαίνει η εφημερίδα της γειτονικής χώρας. Μέχρι και ότι είναι άκυρη η Συμφωνία των Πρεσπών γράφτηκε σε μια ρητορική εντελώς αντίθετη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Η πΓΔΜ πήρε το όνομά της από το αρχαίο βασίλειο που κατέκτησε την Ελλάδα υπό την ηγεσία του Φιλίππου της Μακεδονίας, καθώς και σχεδόν ολόκληρου του τότε γνωστού κόσμου, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του γιου του Αλεξάνδρου του Μεγάλου» σημειώνεται στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 1998, αναφέρει η εφημερίδα.

Εφημερίδα από Σκόπια: Άκυρη η Συμφωνία των Πρεσπών

Λίγες ώρες νωρίτερα, η ίδια εφημερίδα ανέλυε τους λόγους για τους οποίους η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δεσμευτική για τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νομικά μη δεσμευτική για τη «Μακεδονία», καθώς δεν αναφέρεται πουθενά ως συμβαλλόμενο μέρος, κάτι που δεν συνέβαινε με την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπέγραψε η χώρα με την Ελλάδα, γράφει η novamakedonija.

 

Η συνταγματική ονομασία

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη έγκυρη ταυτότητα για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών έως τις συνταγματικές αλλαγές που έγιναν το 2019 είναι η συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Συμφωνία των Πρεσπών συνήφθη το 2018, δηλαδή χωρίς έγκυρη ταυτότητα.

«Συμφωνίες που δεν συνάπτονται με την έγκυρη ταυτότητα ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, δεν είναι νομικά έγκυρες συμφωνίες, επειδή το βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι όλα τα μέρη έχουν έγκυρη νομική ταυτότητα κατά τη σύναψη της πράξης και της συμβατικής νομικής εκπροσώπησης, διαπραγμάτευσης, επικύρωσης και εκτέλεσης της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, η ταυτότητα πρέπει να υφίσταται σε όλα τα στάδια έως την έναρξη ισχύος. Στην περίπτωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και ειδικά με τη Συμφωνία Πρεσπών, δεν έχουμε έγκυρη νομική ταυτότητα για το «δεύτερο μέρος», πράγμα που σημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνάφθηκε χωρίς έγκυρη νομική ταυτότητα για ένα δεύτερο μέρος, ακόμη και χωρίς την πΓΔΜ, αναφέρει ο καθηγητής Γιάνεφ.

Σκόπια: «Παράνομη πράξη»

«Αυτή η συμφωνία έχει νομική ισχύ στον ΟΗΕ και στο σύστημα της οργανωμένης διεθνούς κοινότητας. Είναι εγγεγραμμένη στον ΟΗΕ και παράγει νομικές συνέπειες, και μία από τις συνέπειες είναι το νέο μας κρατικό όνομα στον ΟΗΕ: “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

»Για τους λόγους αυτούς, η Συμφωνία των Πρεσπών ως παράνομη πράξη πρέπει να τερματιστεί, μονομερώς με διπλωματικό σημείωμα καταγγελίας στην Ελλάδα και με αναφορά αυτού του διπλωματικού βήματος στον ΟΗΕ (Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών) και σε όλες τις χώρες Μέλη του ΟΗΕ.

»Αυτή η ειδοποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται από σημείωμα που ζητά το νέο όνομα του κράτους κατά την παράταση της ιδιότητας μέλους:

“Δημοκρατία της Μακεδονίας”, δηλαδή αίτημα μέσω σχεδίου ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της ιδιότητας μέλους στον ΟΗΕ με την ταυτότητα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”» καταλήγει ο Γιάνεφ.

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα Γλυκά Νερά: Ήθελε βοήθεια να χωρίσει από τον Μπάμπη – Στο φως τα απειλητικά τηλεφωνήματα

Χρήστος Δάντης: Ξέσπασε για τα COVID Free μπουζούκια – Τι είπε για Κιάμο

Ολυμπιακός-Νέφτσι: Τα μεγάλα ζητήματα του Μαρτίνς για την ενδεκάδα!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σκόπια: Άρθρα και δημοσιεύματα ακυρώνουν τη συμφωνία των Πρεσπών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.