ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

TikTok: Προσοχή – Αυτές είναι οι μεγαλύτερες απάτες

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι χρήστες του TikTok και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
TikTok: Προσοχή – Αυτές είναι οι μεγαλύτερες απάτες

TikTok: Τις πιο συχνές απάτες που μπορούν να προκύψουν μέσω της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα».

Η «σφαγή του γουρουνιού», οι αναζητήσεις-μαϊμού, το PayPal και οι εφαρμογές-αρπακτικά, είναι τα σημεία που επικεντρώνεται ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδριτσόπουλος.

Ακολουθεί αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα:

Η «σφαγή του γουρουνιού»

Το ανατριχιαστικό όνομα οφείλεται σε μια μέθοδο που θυμίζει την… πάχυνση των χοίρων: Οι επιτήδειοι «παχαίνουν» με λόγια τα θύματά τους, τους «πουλάνε» έρωτα και τους κάνουν να πέσουν στην παγίδα τους.

Πρώτα, «ψαρεύουν» μοναχικούς χρήστες σε εφαρμογές γνωριμιών.

Κατόπιν, τους «βομβαρδίζουν» επί εβδομάδες με μηνύματα, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.

Έπειτα, τους προτρέπουν να μιλήσουν σε εφαρμογές όπως το Viber, το WhatsApp ή το Messenger.

Όταν το θύμα έχει πειστεί για τις «αγνές προθέσεις» του απατεώνα, ο τελευταίος του ξεφουρνίζει το παραμύθι: Ισχυρίζεται ότι έχει κερδίσει πολλά λεφτά επενδύοντας σε ακίνητα ή κρυπτονομίσματα και «προσφέρεται» να επενδύσει τα χρήματα του θύματος σε πλατφόρμες συναλλαγών που στην πραγματικότητα ελέγχονται από τον ίδιον.

Ένα θύμα, που είναι μάλιστα συνταξιούχος αστυνομικός, έχασε 107.000 στερλίνες, πιστεύοντας ότι επενδύει σε διαμερίσματα στην Κύπρο.

Απάτες στο PayPal

Οι χρήστες λαμβάνουν αιτήματα πληρωμών που προέρχονται από ένα φαινομενικά γνήσιο e-mail το οποίο δήθεν ανήκει στο PayPal.

Τα αιτήματα αφορούν συνήθως αγορές αντικειμένων αξίας ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Σε άλλες περιπτώσεις, στέλνονται email που αναφέρουν ότι ο λογαριασμός του παραλήπτη έχει παραβιαστεί και τον προτρέπουν να καλέσει σε μια ψεύτικη τηλεφωνική γραμμή βοήθειας.

Αναζητήσεις-μαϊμού:

Εσχάτως παρατηρείται βροχή ψευδών αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα με θέμα δήθεν εξαφανισμένα παιδιά ή ηλικιωμένους.

Οι χρήστες παρακινούνται να «μοιραστούν» με τους φίλους τους τα επίμαχα ποστ ώστε να βρεθούν οι «αγνοούμενοι».

Όταν η ανάρτηση έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό likes και κοινοποιήσεων, οι απατεώνες κάνουν επεξεργασία της δημοσίευσης, αλλάζοντας εντελώς το περιεχόμενό της.

Έτσι, αντί για το παιδάκι που αγνοείται, οι χρήστες αντικρίζουν ένα ποστ με οδηγίες για το πώς θα κάνουν δήθεν κερδοφόρες επενδύσεις.

Τα σχόλια συνήθως απενεργοποιούνται για να αποφευχθεί η αποκάλυψη της απάτης από άλλους χρήστες.

Εφαρμογές-αρπακτικά

Ορισμένες εφαρμογές εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό σε τηλέφωνα, ζητώντας από τους χρήστες άδεια για χρήση της κάμερας ή του καταλόγου επαφών και υποκλέπτουν τα δεδομένα τους.

Προτού κατεβάσετε μια εφαρμογή, κάντε κλικ στο όνομα του δημιουργού της, ελέγξτε ποια άλλα apps έχει δημιουργήσει και δείτε αν φαίνονται ύποπτα.

Να θυμάστε ότι κάποιες από τις κριτικές χρηστών μπορεί να είναι ψεύτικες.

Δείτε tips για ασφαλή χρήση του TikTok και των social media:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «TikTok: Προσοχή – Αυτές είναι οι μεγαλύτερες απάτες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.