ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρονικές απάτες: Τα ψεύτικα mail που σας στέλνουν και πρέπει να προσέχετε

Ηλεκτρονικές απάτες: Επιτήδειοι μέσω ψεύτικων email προσπαθούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους
Ηλεκτρονικές απάτες: Τα ψεύτικα mail που σας στέλνουν και πρέπει να προσέχετε

Συνεχίζονται οι ηλεκτρονικές απάτες μέσω phishing, γι ‘ αυτό ακριβώς θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις συναλλαγές σας στο διαδίκτυο και με όσα προσωπικά στοιχεία γνωστοποιείτε στον κυβερνοχώρο.

Τα περιστατικά υποκλοπής ποσών από πιστωτικές κάρτες κατά την χρήση τους για ηλεκτρονικές αγορές γίνονται όλο και συχνότερα, με τους επιτήδειους να εξελίσσουν τους τρόπους με τους οποίους δρουν.

Έτσι δεν πρέπει ποτέ να δίνουμε ποτέ κωδικούς δημοσίως, δεν πρέπει ποτέ να συνδέσμους, ούτε ακόμα από φίλους μας που μπορεί σε κάποιο μήνυμα να στέλνουν ότι χρειάζονται χρήματα γιατί έχουν μείνει στο εξωτερικό χωρίς λεφτά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο 3μηνο του 2022 παγκοσμίως είχαμε 1.200.000 ηλεκτρονικές απάτες και το 23% ήταν οικονομικές απάτες. Θα πρέπει να καταγγέλλονται αυτά», πρόσθεσε η κ. Τσιτσούλα.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι διάφοροι επιτήδειοι μοιάζουν πολύ με όσα στέλνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους και έχουν το ύφος πραγματικών email.

Σε πολλές περιπτώσεις, το υποψήφιο θύμα λαμβάνει email από δήθεν λογαριασμό τράπεζας.

Σε περίπτωση που το θύμα πατήσει το link, μεταφέρεται σε ιστότοπο που του ζητάτε να καταχωρήσει προσωπικά δεδομένα, όπως το username και τον κωδικό πρόσβασης. Έτσι, οι επιτήδειοι έχουν πλήρη έλεγχο του λογαριασμού.






Οι επιτήδειοι είναι πλέον ιδιαίτερα εφευρετικοί και θύματα πέφτουν ακόμα και άτομα εκπαιδευμένα στη χρήση του διαδικτύου:

  • Χρησιμοποιούν ονόματα: Οργανισμών, Τραπεζών, Εταιρειών διανομής, Συνδρομητικών καναλιών και Υπηρεσιών (π.χ gov.gr)
  •  Ζητούν να πατήσουν κάποιον σύνδεσμο για επιβεβαίωση στοιχείων -> και παίρνουν κωδικούς από e banking ή pin καρτών, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά

Ηλεκτρονικές απάτες: Για τη προστασία σας θα πρέπει να:

  • Μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
  • Μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
  • Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ του Mega Channel:






Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ηλεκτρονικές απάτες: Τα ψεύτικα mail που σας στέλνουν και πρέπει να προσέχετε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.