EUROSTORIES

Euro 2020 – Ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς είναι το σύμβολο της… πολυεθνικής εθνικής Ελβετίας

Η απίστευτη πρόκριση της Ελβετίας κόντρα στη Γαλλία εξυψώνει το σύνολο και μαζί την ποιότητα της δουλειάς ενός ανθρώπου: Του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς. «Στηρίξτε μας». Η κατάληξη της ανοιχτής επιστολής του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς προς τους Ελβετούς φιλάθλους ήταν μια αγωνιώδης φωνή, σύμπλευσης και όμονοιας. Η ισοπαλία με την Ουαλία και η ήττα με κάτω τα χέρια...
Euro 2020 – Ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς είναι το σύμβολο της… πολυεθνικής εθνικής Ελβετίας

Η απίστευτη πρόκριση της Ελβετίας κόντρα στη Γαλλία εξυψώνει το σύνολο και μαζί την ποιότητα της δουλειάς ενός ανθρώπου: Του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς.

«Στηρίξτε μας». Η κατάληξη της ανοιχτής επιστολής του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς προς τους Ελβετούς φιλάθλους ήταν μια αγωνιώδης φωνή, σύμπλευσης και όμονοιας. Η ισοπαλία με την Ουαλία και η ήττα με κάτω τα χέρια από την Ιταλία, είχαν φέρει τη «Νάτι» σε δεινή θέση σε αυτό το Euro. Ιστορίες όπως αυτή του Γκράνιτ Τσάκα, που πλήρωσε κομμωτή για να πετάξει από τη Ζυρίχη στη Ρώμη απλώς και μόνο για να του βάψει ξανθά τα μαλλιά χαλούσαν περαιτέρω τη σύνδεση των φαν με την ομάδα. Σε αυτή την οριακή στιγμή, ο 57χρονος βοσνιακής καταγωγής προπονητής βγήκε μπροστά. Ως όφειλε. Ασπίδα προστασίας, συμφιλιωτής, πηγή έμπνευσης. Η άνετη νίκη επί της Τουρκίας και η πρόκριση στους «16» δικαίωσαν την προσέγγισή του. Και το καλύτερο; Ερχόταν…

Ο κόουτς που ξέρει τους παίκτες του

Επί μακρόν, η Ελβετία ήταν συνώνυμο της έλλειψης πάθους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, είχε καταταχθεί στις συνειδήσεις ως έχουσα αρκετό ταλέντο, αλλά όχι και κότσια για το βήμα παραπάνω. Μετά τον άθλο κόντρα στους Γάλλους, οποιαδήποτε συζήτηση για αδιαφορία πάει στην άκρη. Ο Πέτκοβιτς γίνεται, περισσότερο από ποτέ, σύμβολο αυτής της… πολυεθνικής εθνικής. Μια ομάδα που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από παίκτες που έχουν καταγωγή από διάφορες γωνιές του κόσμου, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο δυνατό μέντορα από έναν άνθρωπο με παρόμοια βιώματα.

Μετανάστης και ο ίδιος, ήταν 24 ετών όταν έφτασε από το Σαράγεβο στην Ελβετία για να παίξει μπάλα (στη Β’ Κατηγορία), αλλά και να σπουδάσει νομική. Ανήσυχο πνεύμα, ήθελε να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, να προσφέρει στο σύνολο. Να ενσωματωθεί απόλυτα στο νέο του τόπο, είναι απολύτως χαρακτηριστικό το ότι έμαθε και τις τρεις επίσημες γλώσσες της χώρας (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά). Παράλληλα, δούλευε τότε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, βοηθώντας άνεργους, αλκοολικούς και τοξικομανείς. Σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, έμαθε να έχει επιμονή και υπομονή. Να δίνει κίνητρο στους ανθρώπους, να μπαίνει στη θέση τους. Να λειτουργεί ομαδικά, ενωτικά. Υπερπολύτιμα στοιχεία, που του χρησίμευσαν τα μέγιστα αργότερα, στην προπονητική του καριέρα. Σε μια εντυπωσιακή επαγγελματική διαδρομή, από το καλό στο καλύτερο.

Να αγαπάς, να αγαπιέσαι

Τις τελευταίες ώρες, παίζει πολύ στα social media αυτός ο Ελβετός οπαδός με το μουσάκι και τα γυαλάκια, που εντός ολίγων λεπτών περνάει από το κλάμα και τη θλίψη, στο…ξεγύμνωμα από τη μέση και πάνω και στην ιερά μέθεξη που θαρρείς μόνο μια τέτοια ανατροπή μπορεί να γεννήσει ως συναίσθημα. Είναι πιασάρικο, άρα και πειρασμός να συνοψίσουμε σε αυτόν την επιτυχία της εθνικής Ελβετίας. Στην πραγματικότητα ωστόσο, όλα ξεκινάνε από τον Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς. Και το ότι πατρίδα είναι όπου αγαπάς και σε αγαπούν.

Διαβάστε επίσης:

Εμπαπέ: Μια απαραίτητη… στάση πριν το μεγαλείο

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2021: Αιτήσεις από σήμερα

Σχόλιο του Netflix για την επιστροφή των πινάκων στην Ελλάδα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Euro 2020 – Ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς είναι το σύμβολο της… πολυεθνικής εθνικής Ελβετίας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.