ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βράζουν» οι αστυνομικοί με την υποκρισία της κυβέρνησης για την οπαδική βία – Ανακοίνωση καταπέλτης από την ΠΟΑΣΥ

«Ως εδώ με την υποκρισία και τις αντιδράσεις της Πολιτείας με επικοινωνιακούς όρους. Συνεργοί στο έγκλημα δεν θα γίνουμε» τονίζει η ΠΟΑΣΥ
«Βράζουν» οι αστυνομικοί με την υποκρισία της κυβέρνησης για την οπαδική βία – Ανακοίνωση καταπέλτης από την ΠΟΑΣΥ

Μια ανακοίνωση – καταπέλτη εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) με ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης και των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οπαδική βία.

Ήταν απολύτως αναμενόμενο να υπάρξει εκρηκτική αντίδραση από τις τάξεις της αστυνομίας, αφού εδώ και δέκα μέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει σε «κλωτσοσκούφι» την ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να αποτινάξει από πάνω της όλες τις ευθύνες για το επιτελικό ναυάγιο της κροατικής «επέλασης» στη χώρα μας και της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή.

Όλα τα κυβερνητικά στελέχη, από το υψηλότερο έως το πιο χαμηλόβαθμο, ακολουθούν τη γραμμή να «πετροβολούν» συνεχώς την αστυνομία, για να «ξεπλυθούν» οι πολιτικές ευθύνες.

Αφού ο πρωθυπουργός ήταν «εξαφανισμένος» για δέκα μέρες και δεν πρόφερε ούτε μισή συγγνώμη στον ελληνικό λαό, επέλεξε τη μέρα του τελικού του Super Cup στο Γ. Καραϊσκάκης για να εμφανιστεί και να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου κοροϊδίας, βγάζοντας από το κάδρο τα τραγικά λάθη του Γιάννη Οικονόμου και μεταθέτοντας τη συζήτηση στο θέμα της οπαδικής βίας, αντί να παραδεχτεί τα τεράστια κενά εσωτερικής ασφάλειας που επέδειξε η χώρα μας, απέναντι στην εισβολή των Κροατών ναζί.

Και η κοροϊδία βέβαια δεν περιορίστηκε εκεί. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα καταπολέμησης της οπαδικής βίας που είχαν ψηφιστεί ενάμισι χρόνο πριν, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Δεν έκανε καμία αυτοκριτική για την ατολμία του να «σπάσει αυγά» τόσο καιρό, αφού έβαλε στο «συρτάρι» τα μέτρα που ο ίδιος έφερε μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Και αντί να ασκήσει σκληρή κριτική στους προέδρους των μεγάλων ομάδων που με τον τρόπο τους «επωάζουν» τη βία τόσα χρόνια, τους εμφάνισε στο πλευρό του ως «εγγυητές» του πολέμου κατά της βίας, στριμώχνοντας στη γωνία το μοναδικό βολικό «θύμα», δηλαδή την Ελληνική Αστυνομία.

Μοιραίο λοιπόν το ξέσπασμα τον αστυνομικών. Και απολύτως δικαιολογημένο. Σε όλη αυτήν την υπόθεση, βλέπουν την ίδια υποκρισία που εντοπίζει και ο ελληνικός λαός.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, η οποία είναι σε πολύ αυστηρό ύφος, αναφέρεται αρχικά ότι «για άλλη μία φορά η επίσημη Πολιτεία επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της με την εναπόθεση νέων ρόλων στην Ελληνική Αστυνομία, ωσάν να είναι εκείνη που ευθύνεται και ολιγωρεί για την μη αντιμετώπιση της γάγγραινας της βίας και της αυθαιρεσίας στο χώρο του αθλητισμού, και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας και όχι μόνον», ενώ εκτοξεύονται βέλη και κατά των ΠΑΕ, οι οποίες μένουν στο απυρόβλητο:

«Το γεγονός ότι οι ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδοσφαίρου αρνούνται επί χρόνια να αναλάβουν τις ευθύνες τους όχι μόνο περνά απαρατήρητο, αλλά φαίνεται ότι αξιοποιείται για να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εις βάρος του ελληνικού λαού».

Αναφορικά με την άμεση εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ που προωθείται από την κυβέρνηση στον έλεγχο των οργανωμένων οπαδών, η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει ότι περιορίζεται ο «ρόλος του Έλληνα αστυνομικού σε ρόλο security, ενάντια σε κάθε έννοια θεσμικής λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ακόμη, σχολιάζοντας ότι «η προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου σαμποτάρεται από άλλες δυνάμεις οι οποίες θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους», η ομοσπονδία των αστυνομικών θέτει επτά αμείλικτα ερωτήματα:

  • «Πρόκειται ή δεν πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό, αφού η όποια ευθύνη για τον έλεγχο των οπαδών θα μετακυλίεται στην Ελληνική Αστυνομία ενώ καμία ευθύνη δεν θα βαρύνει τις ΠΑΕ;
  • Ο έλεγχος θα περιορίζεται μόνο την ημέρα διεξαγωγής ενός αγώνα και ποιες θύρες θα αφορά;
  • Ποιος θα ευθύνεται για τις συνθήκες ασφαλείας των εγκαταστάσεων όταν είναι γνωστό ότι πολλά αντικείμενα ενδεχομένως να τοποθετούνται εκ των προτέρων εντός των αγωνιστικών χώρων όπως έχει “διδάξει” το παρελθόν;
  • Θα είναι ή δεν θα είναι υπάλληλος των ανωνύμων εταιρειών ο αστυνομικός που θα εμπλέκεται στη νέα διαδικασία ελέγχου των οργανωμένων οπαδών;
  • Θα επαναληφθεί ή όχι το φαινόμενο της κατασπατάλησης δυνάμεων για το φόβο των Ιουδαίων;
  • Ποιος θα κρίνει τελικά την επικινδυνότητα μιας διοργάνωσης; Πάλι η αστυνομία για να είναι το εξιλαστήριο θύμα και κανένας άλλος;
  • Καμία τιμωρία στους μελλοντικούς επίδοξους δολοφόνους, αλλά και σε όσους εκκολάπτουν και συντηρούν αυτά τα εγκληματικά φαινόμενα;»

Καταλήγοντας, η ΠΟΑΣΥ ξεκαθαρίζει: «Ως εδώ με την υποκρισία και τις αντιδράσεις της Πολιτείας με επικοινωνιακούς όρους. Συνεργοί στο έγκλημα δεν θα γίνουμε».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Κατώτεροι των περιστάσεων!

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Δυστυχώς η πολυαναμενόμενη σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Για άλλη μία φορά η επίσημη Πολιτεία επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της με την εναπόθεση νέων ρόλων στην Ελληνική Αστυνομία, ωσάν να είναι εκείνη που ευθύνεται και ολιγωρεί για την μη αντιμετώπιση της γάγγραινας της βίας και της αυθαιρεσίας στο χώρο του αθλητισμού, και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας και όχι μόνον.

Το γεγονός ότι οι ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδοσφαίρου αρνούνται επί χρόνια να αναλάβουν τις ευθύνες τους όχι μόνο περνά απαρατήρητο, αλλά φαίνεται ότι αξιοποιείται για να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εις βάρος του ελληνικού λαού. Αντί να ανακοινωθούν μέτρα για την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών έτσι ώστε να παρέχεται το αγαθό της ασφάλειας σε όλους, προωθείται η άμεση εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στον έλεγχο των οργανωμένων οπαδών περιορίζοντας το ρόλο του Έλληνα αστυνομικού σε ρόλο security, ενάντια σε κάθε έννοια θεσμικής λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Φαίνεται ότι τα κέρδη των εταιρειών υπερτερούν της έννοιας της ασφάλειας των πολιτών ως δημόσιου αγαθού, συνταγματικά κατοχυρωμένου για την ασφάλεια και την ευημερία του τόπου.

Δυστυχώς η αμαρτωλή ιστορία του παρελθόντος δεν αποτελεί δίδαγμα για κανέναν αφού οι εκατοντάδες των τραυματισμένων αστυνομικών στα γήπεδα αλλά και οι ΕΔΕ που τους συνοδεύουν είναι προτιμότερα από το να υπάρξει μία ουσιαστική πολιτική ελέγχου του χουλιγκανισμού και εξουδετέρωσης των αιτιών που γεννούν την οπαδική βία. Είναι άξιο απορίας γιατί οι προτάσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος αγνοούνται σκανδαλωδώς ενώ χαίρουν πλατιάς υποστήριξης στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου ακόμα και σε επίπεδο κυβερνητικών κομμάτων. Είναι προφανές ότι η προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου σαμποτάρεται από άλλες δυνάμεις οι οποίες θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

-πρόκειται ή δεν πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό, αφού η όποια ευθύνη για τον έλεγχο των οπαδών θα μετακυλίεται στην Ελληνική Αστυνομία ενώ καμία ευθύνη δεν θα βαρύνει τις ΠΑΕ;

-ο έλεγχος θα περιορίζεται μόνο την ημέρα διεξαγωγής ενός αγώνα και ποιες θύρες θα αφορά;

-ποιος θα ευθύνεται για τις συνθήκες ασφαλείας των εγκαταστάσεων όταν είναι γνωστό ότι πολλά αντικείμενα ενδεχομένως να τοποθετούνται εκ των προτέρων εντός των αγωνιστικών χώρων όπως έχει “διδάξει” το παρελθόν;

-θα είναι ή δεν θα είναι υπάλληλος των ανωνύμων εταιρειών ο αστυνομικός που θα εμπλέκεται στη νέα διαδικασία ελέγχου των οργανωμένων οπαδών;

-θα επαναληφθεί ή όχι το φαινόμενο της κατασπατάλησης δυνάμεων για το φόβο των Ιουδαίων;

-ποιος θα κρίνει τελικά την επικινδυνότητα μιας διοργάνωσης; Πάλι η αστυνομία για να είναι το εξιλαστήριο θύμα και κανένας άλλος;

-καμία τιμωρία στους μελλοντικούς επίδοξους δολοφόνους, αλλά και σε όσους εκκολάπτουν και συντηρούν αυτά τα εγκληματικά φαινόμενα;

Εν ολίγοις, άνθρακες ο θησαυρός!

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν στο βωμό των οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων να συνεχίσει να υπονομεύει το κύρος και την προσφορά του Έλληνα και της Ελληνίδας αστυνομικού. Ως εδώ με την υποκρισία και τις αντιδράσεις της Πολιτείας με επικοινωνιακούς όρους. Συνεργοί στο έγκλημα δεν θα γίνουμε!

Είστε τελικά κατώτεροι των περιστάσεων. Άλλα περιμένει ο Έλληνας και η Ελληνίδα αστυνομικός, άλλα ο κάθε πολίτης, πόσω μάλλον ο απλός και αγνός φίλαθλος.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Βράζουν» οι αστυνομικοί με την υποκρισία της κυβέρνησης για την οπαδική βία – Ανακοίνωση καταπέλτης από την ΠΟΑΣΥ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.