ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Οι υποκλοπές έγιναν εις γνώσιν του Μητσοτάκη, λένε 6 στους 10 πολίτες

Άλλη μια δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει τη γενικευμένη δυσπιστία του λαού προς τον πρωθυπουργό και τους ισχυρισμούς του.
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Οι υποκλοπές έγιναν εις γνώσιν του Μητσοτάκη, λένε 6 στους 10 πολίτες

Νέα δημοσκόπηση – κόλαφος: «Άλλο το να ΄σαι αετός και άλλο να τον κάνεις. Άλλο το να θωρείς κορφές και  άλλο να τις φτάνεις». Αυτή ήταν η γεμάτη νόημα μαντινάδα που χρησιμοποίησε ο Κώστας Καραμανλής στο τέλος της ηχηρής παρέμβασης του στην εκδήλωση μνήμης για τον Γ. Κεφαλογιάννη, στα Ανώγεια.

Φαίνεται λοιπόν πως ο πολιτικός… αετός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφει ολοένα και χαμηλότερες «πτήσεις» στην υπόληψη του Ελληνικού λαού, παρά την κοπιώδη προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να περιορίζει τις ζημιές από την υπόθεση των υποκλοπών.

Μετά την δημοσκόπηση – «ράπισμα» της Public Issue, που διαπίστωσε πως το 54% των ερωτηθέντων επιθυμούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και το 75% θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπική πολιτική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις, άλλη μια σημαντική δημοσκόπηση έρχεται να διαπιστώσει πως το κλίμα για τον κ. Μητσοτάκη έχει γίνει εξόχως αρνητικό, αυτή τη φορά από την Metron Analysis.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν ήταν εις γνώσιν του πρωθυπουργού η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, παραπάνω από 6 στους 10 πολίτες (61%) απάντησαν θετικά. Μόλις το 28% απάντησαν πως το ζήτημα που ανέκυψε οφείλεται σε «μεμονωμένο λάθος», ενώ 1% είπε ότι είναι μια συνηθισμένη τακτική και 10% δεν ξέρει, δεν απαντά.

Ανά γενιές, οι ηλικίες 26-41 (millenians) σε ποσοστό 71% δεν πιστεύουν τον πρωθυπουργό και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα της Generation Z (17-25) με ποσοστό 66%. Έχει σημασία πως οι ηλικίες των νέων 26-41 δείχνουν το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας προς τον κ. Μητσοτάκη, αφού πρόκειται για την πιο ενεργή κατηγορία ανθρώπων που έχουν και το πιο οξυμένο πολιτικό αισθητήριο, και αντιθέτως με τις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν είναι τόσο εγκλωβισμένοι σε ιδεολογικές και κομματικές αγκυλώσεις.

Φαίνεται λοιπόν πως η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν πείθεται από τα «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω» που προβάλλει ο πρωθυπουργός έως τώρα, σαν γραμμή υπεράσπισης του. Αντί για ξεκάθαρες απαντήσεις, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να οχυρώνεται πίσω από την δικαιολογία του «απόρρητου» που κανονικά δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και έτσι παραμένουν οι «ιοβόλες σκιές» που επισκιάζουν την δημοκρατική ομαλότητα της χώρας.

Είναι λογικό και επόμενο πως όσο συνεχίζει να υφίσταται αυτό το «ομιχλώδες» τοπίο στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, η δυσπιστία των πολιτών θα γιγαντώνεται όλο και περισσότερο. Γιατί μην ξεχνάμε πως το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αφορά μόνο τους βουλευτές και τα λεγόμενα «σημαίνοντα» πρόσωπα, άλλα και τον κάθε πολίτη που αισθάνεται πως είναι εκτεθειμένος στην ανασφάλεια για το απόρρητο των επικοινωνιών.

Ο λαός αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται ενώπιον μιας προσπάθειας συγκάλυψης ευθυνών. Και ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν πρέπει το απόρρητο να τίθεται σε ανώτερη μοίρα από την ανάγκη κάθαρσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμένει στην αδιαφάνεια και την μυστικοπάθεια. Κάτι που φανερώνει πως σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται οι πολιτικές τοποθετήσεις των δύο αντρών, όπως ήθελε να παρουσιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλοι πολιτικοί του κυβερνητικού περιβάλλοντος.

Πρόθεση ψήφου

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, τα ευρήματα της Metron Analysis φανερώνουν μια σημαντική φθορά της κυβέρνησης, άλλα όχι τόσο μεγάλη – προς το παρόν – ώστε να ανατρέπει εντελώς το πολιτικό σκηνικό.

Πιο αναλυτικά, στη δημοσκόπηση που παρουσίασε το Mega, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 27,6%, από 28,9% τον Ιούνιο, έχοντας δηλαδή απώλεια 1,3 μονάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 20,2%, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον Ιούνιο (20,1%), δηλαδή δεν κερδίζει από την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται το κυβερνών κόμμα.

Η διαφορά των δύο κομμάτων υποχωρεί στις 7,4 μονάδες, από 8,8 μονάδες τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα την πτώσης της ΝΔ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και άνοδο 0,4 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση (12,3% τον Ιούνιο).

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,1% (από 5,6%), το ΜέΡΑ25 που ανεβαίνει στο 4% από 3,3%, η Ελληνική Λύση που υποχωρεί στο 3,4% από 3,7%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 12,3%.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δημοσκόπηση Metron Analysis: Οι υποκλοπές έγιναν εις γνώσιν του Μητσοτάκη, λένε 6 στους 10 πολίτες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.